Latgales priekšpilsētas tiesa pirmdien par vairāku sieviešu nosūtīšanu seksuālu pakalpojumu sniegšanai ārzemēs apsūdzētajam Aleksandram Berjozam piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu un septiņiem mēnešiem, bet līdztiesājamajai Jeļenai Mašņikovai tiesa piesprieda nosacītu divu gadu brīvības atņemšanas sodu.
Abiem piemērota arī mantas konfiskācija, pastāstīja tiesā. Prokurors Māris Viļums Berjozam pieprasīja triju gadu cietumsodu, bet Mašņikovai - nosacītu sodu ar policijas kontroli uz trim gadiem. Abiem tiesājamajiem prokurors pieprasīja arī mantas konfiskāciju.

Krimināllikums par šo nodarījumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem ar mantas konfiskāciju.

Prokurors pieprasīja mazāku sodu nekā paredzēts likumā, jo tiesājamie atzina savu vainu un nožēloja izdarīto. Berjoza ir smagi slims, un viņam apgādībā ir mazs bērns, savukārt Mašņikova lietas pirmstiesas izmeklēšanas laikā sadarbojās ar prokuratūru un viena audzina nepilngadīgu meitiņu.

Berjozu un Mašņikovu apsūdz par to, ka viņi apmēram gada laikā vairākas sievietes nosūtīja intīmo pakalpojumu sniegšanai uz Vāciju un Dāniju. Tiesājamie avīzē "Rīgas Santīms" ievietojuši sludinājumus, piedāvājot meitenēm darbu ārvalstīs. Kad interesentes satikās ar Berjozu un Mašņikovu, viņām izskaidroja brauciena mērķi.

Arī tiesā viena no cietušajām meitenēm liecināja, ka "mēs zinājām, ka braucam sniegt intīmos pakalpojumus. Mums bija biļetes turp un atpakaļ, arī pasi neviens neatņēma". Cietusī tiesā norādīja, ka "neviens mūs nepiespieda to darīt, pašas gribējām. Es pēc atgriešanās no Vācijas pēc dažiem mēnešiem vēlreiz devos peļņā uz turieni".

Savu vainu tiesājamie atzina pilnībā. Viņi klāstīja, ka meitenēm solījuši apmēram divus tūkstošus dolāru mēnesī, bet to, vai meitenes algu saņēmušas, nezināja.

Noziedzīgo grupējumu atmaskoja tikumības policija, sadarbojoties ar Dānijas policiju. Dāņi valstī bija aizturējuši 16 prostitūtas, no kurām vairākas norādīja uz Berjozu kā pasākuma organizatoru. Kāda policijas inspektore pieteicās darbam ārzemēs un operatīvā eksperimenta laikā Berjozu un Mašņikovu aizturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!