Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) ar "Volvo" markas automašīnu svētdien, 7.jūnijā, Rīgā traumējis kādu 1942.gadā dzimušu sievieti. Aculiecinieku stāstītais liecina, ka cietusī sieviete bijusi dievkalpojuma apmeklētāja, kas risinājies Vecrīgā un kura noslēgums svinēts pie Sāpju Dievmātes baznīcas.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka svētdien Pils ielā, pulksten 11:56 1969.gadā dzimis vīrietis ar "Volvo" markas automašīnu notriecis 1942.gadā dzimušu sievieti.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis apstiprināja, ka automašīnas šoferis bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītājs Kaspars Gerhards. Sadovskis pastāstīja, ka cietusī guvusi vieglas traumas, bet policijā sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu visus apstākļus

Kā portālam "Delfi" pastāstīja notikušā aculieciniece Egita Volinska, kura kopā ar vīru un bērnu bija izlēmusi piedalīties šajā Dievkalpojumā, kas iesākas ar Euharistisko procesiju pa Vecrīgas ielām un ko kopā rīko trīs Vecrīgas katoļu draudzes. Svētā Mise, kuras kulminācija ir Komūnijas pieņemšana, risinās laukumā pie Sāpju Dievmātes baznīcas un to parasti apmeklē vairāki simti ticīgo. Tāpat kā citus gadus, arī šogad pasākums bijis saskaņots ar Rīgas domi un kārtības nodrošināšanai pasākuma laikā tikuši norīkoti trīs policisti.

Svētās Mises jeb Dievkalpojuma laikā Gerharda vadītā automašīna no krastmalas puses vēlējusies nokļūt dziļāk Vecrīgā, iespējams, Marijas Magdalēnas baznīcas virzienā. Cilvēki redzot lēni braucošo automašīnu, to palaiduši cauri. Kad pēc aptuveni 30 minūtēm automašīna, kurā sēdējuši arī Geharda sieva un dēls, braukusi atpakaļ, dievlūdzēji bijuši ar mugurām pret to, turklāt viņu domas jau bijušas pievērstas Vissvētākā Sakramenta pieņemšanai un viņi koncentrējušies tam, lai dotos uz altāri, kas izvietots pretim Sāpju Dievmātes baznīcas durvīm. Iespējams, tāpēc, viņu uzmanība nebija pilnībā pievērsta ministra vadītajai automašīnai.

Tie dievkalpojuma dalībnieki, kuri automašīnu pamanījuši, bijuši pārsteigti par to, ka tā turpina braukt, nevis apstājas un pagaida dievkalpojuma beigas, Tāpat no automašīnas neviens nav arī izkāpis, un nav mēģinājis cilvēkiem palūgt atbrīvot ceļu, lai mašīna varētu braukt tālāk un par to saprotamu iemeslu dēļ  neesot iedomājušies arī paši dievlūdzēji. Arī kundze, kuru aizķēris Gerharda vadītais auto, vispirms tikusi apsēdināta pie baznīcas mājas, un, kad viņa sūdzējusies par sāpēm un problēmām ar kāju, izsaukta Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīna un kundze nogādāta slimnīcā, kur viņai veikts rentgens. 

Pēc aculiecinieku portālam "Delfi" stāstītā, Gerhards esot izturējies neiecietīgi un nav arī vēlējies rast saprātīgu risinājumu konkrētajai situācijai. Pasākumam kārtības sargāšanai piesaistītie policisti incidenta brīdī esot bijuši parka pusē un notikušo pamanījuši tikai vēlāk. Likumsargi pārmetuši organizatoriem, ka nav bijušas uzstādītas nekādas zīmes, kas norādītu uz šāda pasākuma norisi. Tomēr starp dievkalpojuma apmeklētājiem, kas iesaistījušies vārda pārmaiņā ar ministru, organizatoru nav bijis.  

Ministrs ar sava padomnieka Arņa Zacmaņa starpniecību skaidroja, ka, ministram izbraucot no dzīvesvietas pa vienīgo ceļu, tā braucamo daļu aizšķērsojusi cilvēku grupa.

Zacmanis uzsver, ka notikuma vietā atradusies Kārtības policija, kad Gerhards mēģinājis apbraukt cilvēku grupu. "Pēc reakcijas bija secināms, ka pret to cilvēku grupai ir iebildumi. Ministram bija jāapstājas un jāizkāpj no automašīnas un jāiesaistās vārdu apmaiņā. Kārtības policijas darbinieki izsauca Ceļu policiju, lai risinātu radušos situāciju," teikts skaidrojumā medijiem.

Kārtības policija izsauca mediķus pēc vairāku klātesošo teiktā, ka mašīnai mēģinot apbraukt cilvēku grupu, kādai sievietei ir saspiesti vairāki kājas pirksti. Ministrs to esot uzzinājis no klātesošajiem. Viņš aprunājies ar sievieti, lai noskaidrotu, kas noticis un vai nepieciešama kāda palīdzība, kā arī palika uz vietas atbildēt uz policijas jautājumiem. Vēlāk sazinoties ar policiju Gerhards noskaidrojis, ka sieviete pēc apskates slimnīcā devusies mājās, norāda Zacmanis.

Vaicāts, vai vides ministrs pie stūres atradies alkohola reibumā, policijas pārstāvis Sadovskis atbildēja noliedzoši. Arī ministra padomnieks portālam "Delfi" sacīja, ka valstsvīrs negadījuma brīdī nebija alkohola reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!