Foto: LETA

Mirusī sieviete, kuras dēls, kurš šā gada janvāra beigās tika notiesāts par nelaiķes mātes bankas kartes nelikumīgu izmatošanu, proti, viņas pensijas noņemšanu no konta, tikai vēlāk tika atrasta aprakta citas personas dārza dobē, un iepriekš par viņas miršanas faktu iestādes netika informētas. Tā pēc portāla "Delfi" raksta par dēlam piespriesto sodu notikušā apstākļus precizē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kas šajā krimināllietā tika atzīta par cietušo personu.

"Delfi" jau rakstīja, ka Zemgales rajona tiesa šā gada janvāra beigās piespriedusi 100 stundas piespiedu darba kādam vīrietim par nelikumīgu sveša maksāšanas līdzekļa – AS "Citadele banka" norēķinu kartes – izmantošanu. 2018. gada septembra sākumā vīrietis, apzinoties, ka viņa māte tā paša gada 30. augustā mirusi, bet zinot, ka VSAA katra mēneša sākumā ieskaita viņas kontā "Citadele bankā" pensiju, devās uz Vecumniekiem, kur AS "Swedbank" bankomātā ar mirušās mātes norēķinu karti nelikumīgi izņēma 145 eiro, liecina anonimizētais tiesas spriedums.

Naudu apsūdzētais izlietojis savām vajadzībām. Ar savām prettiesiskām darbībām apsūdzētais nodarījis VSAA materiālo kaitējumu – 153 eiro, ko ar tiesas janvārī pieņemto spriedumu viņam uzdots atlīdzināt.

Savukārt VSAA pirmdien portālu "Delfi" informēja, ka 2018. gada 30. augustā mirusī persona septembrī tika atrasta aprakta citas personas dārza dobē.

Par miršanas faktu iestādes netika informētas, tāpēc VSAA jau septembra sākumā bija pārskaitījusi mirušās pensiju, ko apsūdzētais izņēma no mirušās personas konta.

Mirušās sievietes apbedīšana līdz brīdim, kad Valsts policija konstatēja notikušo, netika veikta, tāpēc arī apbedīšanas pabalstu dēlam nebija pamatojuma izmaksāt.

Kriminālprocesu uzsāka Valsts policija, VSAA krimināllietā atzīta par cietušo un ar tiesas lēmumu dēlam uzdots atmaksāt VSAA nodarīto materiālo kaitējumu.

"Delfi" jau rakstīja, ka anonimizētajā spriedumā teikts, ka apsūdzētais izdarījos Krimināllikuma 193. panta otrajā daļā paredzēto smago noziegumu.

Šis likuma pants par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Apsūdzētais savu vainu atzina.

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā to, ka viņš pastrādājis smagu noziegumu, taču agrāk nav sodīts. Tāpat tiesai nebija ziņu par to, ka viņam būtu deklarēta dzīvesvieta vai apgādībā esošas personas. Pēc apsūdzētā vārdiem, viņš strādājot.

Tiesa nosprieda, ka apsūdzētais sodāms ar piespiedu darbu, nepiemērojot mantas konfiskāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!