Foto: DELFI

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ceturtdien atzina dokumentu viltošanā apsūdzēto bijušo deputāti un uz laiku no amata atstādināto Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Vinetu Muižnieci par vainīgu apsūdzībā, sodot viņu ar naudas sodu.

Neskatoties uz to, ka prokurore Ilze Gailīte tiesu debatē Muižnieci lūdza sodīt ar 4000 latu naudas sodu, tiesa, paziņojot saīsināto spriedumu, apsūdzētajai piemēroja naudas sodu 2000 latu apmērā.

Motivēts tiesas spriedums būs pieejams 8.novembrī un to apelācijas kārtībā varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Šo lietu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā izskatīja tiesnese Vija Siliniece.

Apsūdzētās advokāte Guna Kaminska par apelācijas sūdzību lems pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu, taču, ņemot vērā, ka viņa lūdza klienti attaisnot, visticamāk, spriedums tiks pārsūdzēts.

Debašu runā apsūdzība uzsvēra, ka Muižnieces vaina ir pierādīta, lūdzot sievieti atzīt par vainīgu un sodīt. Apsūdzētās advokāte Kaminska bija pretējās domās, sakot, ka prokuratūrai Muižnieces vainu pierādīt nav izdevies.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 5.septembrī sāka iztiesāt krimināllietu, kurā apsūdzēta Muižniece. Prokuratūra iepriekš lūdza Muižnieci izdot kriminālvajāšanai. Tad par šo jautājumu lēma ST, kas piekrita Ģenerālprokuratūras ierosinājumam, tomēr prokuratūra vēl uzskatīja, ka nepieciešams Saeimas akcepts šajā jautājumā.

Savukārt Saeima apstiprināja Juridiskās komisijas sagatavoto lēmumu par to, ka lieta par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci pēc būtības nav apspriežama Saeimā.

Muižnieces tiesneses pilnvaras patlaban apturētas.

Kriminālprocesu pret Muižnieci pērn sāka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu).

Kriminālprocess tika sākts, pabeidzot resorisko pārbaudi, kas tika ierosināta pēc tam, kad Ģenerālprokuratūrā tika saņemts 10.Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja Alekseja Loskutova iesniegums par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu.

Iepriekš Muižniece viņai izteiktos pārmetumus iespējamā komisijas sēdes protokola viltošanā noraidīja, nosaucot tos par politiskajām intrigām. Muižniece arī norāda: viņa nesaprot izvirzītās apsūdzības un viņai inkriminētos pārmetumus neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!