Foto: DELFI
Par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzētais bijušais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") joprojām cer, ka tiesā viņam izdosies pierādīt savu nevainīgumu.

Munkevics trešdien sacīja, ka tiesa lietas apstākļus izvērtēs no visiem aspektiem, nevis tikai subjektīvi, tāpēc izredzes uz attaisnojošu spriedumu, pēc viņa domām, ir pietiekamas.

Jautāts, kā uztver faktu, ka tiesa lietas izskatīšanu šodien atkal atlika, Munkevics atbildēja, ka viņam gribētos, lai lieta tiek iztiesāta iespējami ātrāk, tomēr dažas nedēļas jau neko nemainīšot.

Bijušais kūrortpilsētas mērs norādīja, ka viņa pozīcija šajā kriminālprocesā ir saglabājusies nemainīga kopš pērnās vasaras - nekādus kukuļus viņš nevienam neesot devis.

Kā ziņots, Jūrmalas pilsētas tiesa trešdien kārtējo reizi atlika krimināllietas izskatīšanu, kurā par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzēts bijušais Jūrmalas mērs Munkevics un bijušais "Jūrmalas Ātrās palīdzības" valdes loceklis Normunds Pīrants.

Lai gan uz tiesu bija atnākuši gandrīz desmit aicinātie liecinieki, nebija ieradies apsūdzētais Pīrants, kuram, pēc advokāta Laura Matisāna teiktā, esot veselības problēmas. Pīrants jau novembrī esot guvis traumu, kas varētu būt saistīta ar viņa pašreizējām veselības problēmām.

26.janvārī Pīrantam noformēta slimības lapa, kas joprojām nav slēgta. Ārsti prognozē, ka apsūdzētajam būs jāārstējas vismaz līdz 21.februārim, informēja advokāts, solot tiesai paziņot, tiklīdz būs zināms konkrēts slimības lapas slēgšanas datums.

Prokurore Velta Zaļūksne lūdza tiesu uzdot Valsts veselības inspekcijai izvērtēt Pīrantam izsniegtās darba nespējas lapas pamatotību. Valsts apsūdzības uzturētāja norādīja, ka viņai ir aizdomas par apzinātu lietas izskatīšanas novilcināšanu, jo viņai zināms, ka Pīrantam ir labi sakari ārstniecības iestādēs, līdz ar to nav izslēgts, ka slimības lapa varētu būt fiktīva.

Pīranta advokāts Matisāns norādīja, ka šādam prokuratūras lūgumam nav pamata. Viņa rīcībā esot videomateriāls, kurā fiksēts, kā klients ir guvis traumu. Vēlāk žurnālistiem Matisāns gan atteicās komentēt, kādu tieši traumu Pīrants guvis, jo tas esot privāts jautājums. Atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, vai patiesa ir neoficiālā informācija, ka Pīrants esot saņēmis sitienu pa galvu, advokāts uzsvēra, ka nekādi komentāri saistībā ar klienta gūto traumu netikšot sniegti.

Tiesa šodien advokātam Matisānam uzdeva jautājumu, kāpēc Pīrants pie ārsta vērsies tikai janvārī, ja traumu guvis jau novembrī, uz ko advokāts atbildēja, ka sākumā klientam īpašu veselības problēmu neesot bijis, bet vēlāk tādas parādījušās.

Rezultātā tiesa noraidīja prokurores Zaļūksnes lūgumu vērsties Valsts veselības inspekcijā, lai pārbaudītu Pīrantam izsniegtās darba nespējas lapas pamatotību, un atlika lietas izskatīšanu līdz 25.marta plkst.11. Procesa dalībnieki vienojās arī par nākamo tiesas sēžu datumiem, saplānojot lietas izskatīšanas laikus līdz pat jūnijam.

Lietu bija paredzēts sākt skatīt jau 2.februārī, taču arī todien tiesas sēde notikt nevarēja, jo bija saslimusi viena no tiesnesēm - Ilze Freimane. Saistībā ar paaugstinātu sarežģītību Munkevica un Pīranta lietu izskatīs trīs tiesneses - Freimane, Solvita Glaudāne un Gundega Lapiņa.

Kā ziņots, Pīrants kopā ar Munkevicu tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 5000 latu kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts partijas "Jaunais laiks" deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

Pagājušā gada jūlija sākumā, kamēr Pīrants un Munkevics atradās apcietinājumā un izmantoja savas likumā paredzētās tiesības neliecināt, prokurore Zaļūksne viņiem abiem uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Ar advokātu starpniecību gan Pīrants, gan Munkevics aģentūrai LETA darīja zināmu, ka inkriminētos noziegumus viņi neatzīst, proti, nekādus kukuļus nevienam neesot ne devuši, ne piedāvājuši.

Drīz pēc apsūdzību uzrādīšanas krimināllieta tika nodota Jūrmalas pilsētas tiesai.

Munkevicu tiesa pret 50 000 latu drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja pērn augusta sākumā, bet Pīrants pret 40 000 latu drošības naudu brīvībā tika izlaists septembra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!