Valmieras rajona tiesa augusta vidū piesprieda nelegālo mūzikas ierakstu tirgotājam, komercfirmas “Galaksis” īpašniekam V.I. brīvības atņemšanu uz vienu gadu, sods tika noteikts nosacīti uz pārbaudes laiku, informēja Latvijas Mūzikas producentu apvienība.
V. tika aizturēts 22. janvārī Valmieras gadatirgū, viņam bija 112 nelegāli pavairotas mūzikas ierakstu kopijas CD formātā, kuras V. bija iegādājies no nenoskaidrotas personas ar mērķi realizēt tās tālāk.

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā, ka tiesājamais ar apzinātu rīcību radīja materiālu kaitējumu autortiesību un blakustiesību īpašniekiem. Tiesājamais pilnībā atzina savu vainu, tādējādi mīkstinot tiesas spriedumu.

Šobrīd praksē gadījumi, kad “pirātisko” ierakstu tirgotāji tiek sodīti ar reāli piemērojamiem sodiem, pagaidām vēl ir retums, norāda Mūzikas producentu apvienība. “Šis gadījums ir būtisks solis vēlamajā virzienā un varētu kļūt par precedentu, kas atvieglotu tiesu procesus citām tiesām līdzīgos gadījumos,” uzskata apvienība.

Viens no iemesliem reālu sodu piemērošanas trūkumam ir sarežģītā pirmstiesas izmeklēšana un nepilnības Latvijas likumdošanā, kas aizkavē nelegālās mūzikas ierakstu izplatītāju vainas pierādīšanu un reālu sodu piemērošanu, norāda producenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!