Foto: @Ruutucis/Twitter

Sociālajās vietnēs pieejamā informācija liecina, ka Daugavgrīvas mikrorajonā Rīgā tiek izplatīti materiāli, kuriem ir nacionālā naida kurinošs raksturs. Valsts policija par šo faktu sākusi kriminālprocesu.

Vietnē "Twitter" ievietots fotoattēls ar materiāliem, ko iedzīvotāji atraduši pie savām mājām Daugavgrīvā. Izplatītajos materiālos vienā gadījumā attēlots Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) cietumnieka drēbēs, bet viņu aizturējuši nacistu formastērpos ģērbti vīrieši.

Savukārt otrā materiālā norādīts, ka 9. februārī būs pieejams bezmaksas autobuss, lai nogādātu mikrorajona iedzīvotājus uz pieteikto piketu pie Rīgas domes. Tāpat materiālā rakstīts: "Atņēma tiesības runāt, tagad atņem pilsētu!" Tāpat izplatītajā materiālā pausts aicinājums atbalstīt Ušakovu.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 78. panta 1. daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Informācija nodota arī Valsts drošības dienestam (VDD). Dienestā portālam "Delfi" norādīja, ka tā uzmanības lokā ir nonākuši Rīgā izplatītie provokatīvie plakāti.

"Esam informēti, ka Valsts policija saistībā ar tiem jau ir uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 78. panta 1. daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, tāpēc no plašākiem komentāriem atturēsimies," pauž VDD.

Vienlaikus dienests uzsver, ka rūpīgi seko līdzi procesiem sabiedrībā pirms 9. februārī Rātslaukumā pieteiktajiem pasākumiem, jo jāņem vērā, ka ikviena publiska pasākuma laikā pastāv risks, ka to savu interešu īstenošanai var izmantot radikāli noskaņotas personas.

Rīgas mērs savā "Facebook" kontā uzsver, ka "partijai "Saskaņa" nav nekāda sakara ar plakātu vai skrejlapu izplatīšanu, kur attēloti cilvēki nacistu formastērpos un Nils Ušakovs". "Šis attēls cirkulē internetā jau vairākas nedēļas. "Saskaņa" cer, ka tas ir kāda cilvēka neveiksmīgs joks. Taču mēs nevaram izslēgt tīšas provokācijas iespējamību. Jebkuras nacionālā naida izpausmes formas mums nav pieņemamas! Visos reklāmas produktos par mītiņu šosestdien Rātslaukumā pulksten 12, ko izvieto vai izplata partija "Saskaņa" , ir norādīts, ka reklāmu apmaksājusi partija," pauž pašvaldības priekšsēdis.

"Nacionālas un etniskas dabas naida kurināšana nav pieļaujama, tāpēc atbildīgie iekšlietu dienesti nodrošinās, lai tiktu ievērots likums un saukti pie atbildības tie, kuri ar savām provokatīvajām darbībām apdraud iedzīvotāju drošību un sabiedrisko kārtību. Nav pieļaujama Latvijas iedzīvotāju provocēšana un dalīšana pēc etniskās piederības. Jebkuri mēģinājumi to darīt ir nosodāmi. Provokatori tiks saukti pie likumā noteiktās atbildības," portālam "Delfi" pauda iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Kā ziņots, partijas "Saskaņas" 9. februārī plānotajā mītiņā Rātslaukumā, pēc partijas aplēsēm, varētu piedalīties aptuveni 1000 iedzīvotāju.

Sapulces oficiālais mērķis pieteikts - dot iespēju iedzīvotājiem izteikt savu viedokli par pēdējā laikā valstī un Rīgā notiekošo. Tomēr, kā liecina Rīgas domes deputāta Vitālija Dubova (S) ieraksts sociālajā vietnē "Facebook", mītiņš paredzēts Rīgas mēra atbalstam. "Apmelot Nilu ir vieglāk nekā uzvarēt vēlēšanās. Robeža ir pārkāpta, mēs iziesim ielās!" pausts deputāta ierakstā, kurā solīts, ka pasākumā atbalstu Ušakovam paudīs arī "Maskačkas sportisti".

Lai izvairītos no iespējamām provokācijām un sabiedriskās drošības apdraudējuma, Valsts policija sadarbībā ar Valsts drošības dienestu monitorē situāciju attiecībā uz sestdien gaidāmo sapulci pie Rīgas domes. Kārtības nodrošināšanai izstrādāts atbilstošs sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāns.

KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pērn decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Pēc astoņu dienu apcietinājuma atbrīvots tika ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks. Savukārt apcietināti joprojām ir "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, "Rīgas satiksmes" infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai jau sākotnēji tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Pagājušajā nedēļā KNAB arī veica kratīšanu arī Ušakova darba vietā un dzīvesvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!