Rīgas apgabaltiesa pagājušajā nedēļā pēdējos gados Latvijas lielākajam narkotiku tirgotājam piespiedusi bargu sodu, piemērojot cietumsodu uz vairāk nekā deviņiem gadiem.
Apsūdzētais - 1974. gadā dzimušais Raimonds Spurovs - pilnībā atzinis savu vainu un nožēlojis izdarīto, tādējādi ar prokuroru vienojoties arī par piemērojamo sodu.

Spurovs tika tiesāts par to, ka pagājušā gada maijā viņa garāžā Rīgā tika atrasts liels daudzums narkotisko vielu - vairāk nekā 2,7 kilogrami kokaīna un vairāk nekā 56 000 sintētisko narkotiku "ecstasy" tablešu. Šajā reizē policijas atsavinātais kokaīna daudzums ir lielākais vienā reizē atsavinātais šīs narkotiskās vielas apjoms Latvijas vēsturē.

Lieta tika izskatīta vienošanās procesa kārtībā - apsūdzētajam ar apsūdzības uzturētāju slēdzot vienošanos par vainas atzīšanu un soda piemērošanu. Vīrietim piespriesti deviņi gadi un trīs mēneši cietumsoda ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Kopš pagājušā gada maija, kad vīrietis tika aizturēts, viņš visu izmeklēšanas laiku atradies apcietinājumā.

Vīrietim kopumā atsavināti trīs kilogrami tīra MDMA, bet ar piemaisījumiem tie bija 14 kilogrami. Savukārt kokaīna tīrais svars bija 400 gramu, bet ar piemaisījumiem - nepilni trīs kilogrami.

Rīgas pilsētas Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā pagājušā gada jūlijā pret minēto vīrieti tika sākta kriminālvajāšana par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par narkotisko vielu neatļautu realizēšanu, ja to veikusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vielām lielā apmērā. Vainīgo personu tiesa var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, kā arī piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Narkotiskās vielas tika atklātas vīrieša garāžā. Spurovs jau iepriekš par līdzīgiem noziegumiem sodu izcietis ASV, iepriekš informēja policijā. Narkotiskās vielas Rīgas galvenās policijas pārvaldes darbinieki atklāja 2007. gada 11. maijā.

Policija informāciju saistībā ar šo narkotiku izplatīšanas grupējumu saņēmusi 2006. gada sākumā, kad pirmās ziņas par tā darbību saņemtas no aizturēta narkotiku lietotāja.

Apcietinātais bijis viens no galvenajiem narkotisko vielu izplatīšanas ķēdē. Par līdzīgiem noziegumiem viņš ASV cietumā pavadījis trīs gadus, lai gan viņam tikuši piespriesti 20 gadi cietumā.

Atsavināto narkotiku cena nelegālajā tirgū ir no 170 000 līdz 500 000 latu, jo viena kokaīna grama cena svārstās no 40-50 latiem, bet vienas "ecstasy" tabletes cena svārstās no 1,7-7 latiem.

Kokaīna izcelsmes valsts, iespējams, ir Venecuēla. Policijā pieļāva, ka narkotikas caur Latviju tika vestas uz kādu kaimiņvalsti, tomēr tās varētu būt paredzētas arī Latvijas tirgum.

Kā informēja Muitas kriminālpārvaldes direktors Vladimirs Vaškevičs, līdz šim izņemtās narkotikas tiek izmantotas dažādiem mērķiem, piemēram, policijas un muitas suņu apmācībai.

Līdz šim lielākais vienā reizē atklātais kokaīna apjoms bija 1999. gadā, kad janvāra beigās lidostā "Rīga" tika aizturēta narkotiku kontrabandas krava - 1,86 kilogrami kokaīna, kura aptuvenā vērtība tad bija 100 000 latu. Tika aizturēti divi kontrabandisti - Latvijas Modeļu asociācijas prezidente Daira Silava un asociācijas menedžeris Rolands Priverts.

2001. gada vasarā māju kompleksā "Smilgas", kurā bija piereģistrēts motoklubs "Brīvie vanagi", tika atrasts kilograms kokaīna, trīs kilogrami koncentrēta amfetamīna un 100 grami marihuānas.

Savukārt 2004. gada decembrī Valsts policija, veicot izmeklēšanu saistībā ar kādu iepriekš ārvalstīs aizturētu kokaīnu kravu, arī Latvijā aizturēja divus cilvēkus, kuriem atsavināja aptuveni kilogramu kokaīna gandrīz 100 000 ASV dolāru (ap 52 000 latu) vērtībā.

2007. gadā par kokaīna glabāšanu policija aizturējusi vairākas personas. Pērn 9. janvārī Rīgā par 166 gramu kokaīna glabāšanu aizturēts kāds 24 gadus vecs vīrietis. Savukārt pagājušā gada aprīļa beigās Rīgas autoostā par kokaīna glabāšanu aizturēta kāda 44 gadus veca sieviete, pie kuras atrada vairāk nekā 400 gramus kokaīna.

Kā ziņots, 2006. gadā nelegālo narkotisko vielu apritē palielinājies heroīna īpatsvars. Pirmo reizi Latvijā tika konfiscēts sintētiskais opiāts - 3-metilfentanils, dēvēts par "balto ķīnieti". 2006. gadā apritē parādījies arī pulverveida nātrija oksibutirāts un LSD šķidrā veidā.

Rīgā 2006. gadā tika konfiscēti 30,7 grami heroīna, 747 MDMA jeb "ecstasy" tabletes, trīs gabali LSD, 2,210 kilogrami marihuānas, 120,7 grami hašiša, 327 mililitri magoņu salmu ekstrakta, 42,86 grami "baltā ķīnieša", 120,4 grami kokaīna, 2,467 kilogrami un 35 tabletes amfetamīna, kā arī 3,603 kilogrami metamfetamīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!