Valsts policija (VP) jūnija beigās, izmeklējot nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju, aizturējusi bijušās PSRS spēka struktūrās dienējušo veterānu organizācijas vadītāju Juriju Altenburgu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

VP augusta sākumā informēja, ka aizdomās par nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju ir aizturētas vairākas personas, noziedzīgajā shēmā izmantoti arī valūtas maiņas punkti. Pavisam tika aizturētas 10 personas, kuras saista ar vismaz 295 tūkstošu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Šis organizētais noziedzīgais grupējums, darbojoties Latvijas Republikas teritorijā, ilgstošā laika posmā īstenoja profesionālu naudas atmazgāšanu kā pakalpojumu. Šo organizēto grupu var uzskatīt par vienu no pēdējo gadu ietekmīgākajiem grupējumiem, kas nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, atzīmēja policijā.

Toreiz tika ziņots, ka divām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no aizturētajiem un apcietinātajiem ir biedrības "Latvijas veterānu-desantnieku sadraudzība "SVD"" vadītājs Jurijs Altenburgs, kurš esot pazīstams arī ar no Latvijas izraidīto Krievijas militāro atašeju Ruslanu Ušakovu (attēlā zemāk abi blakus).

Altenburgs kopā ar Ruslanu Ušakovu pasākuma laikā Rīgā. Foto no sociālajiem tīkliem.

Biedrība "SVD" apvieno Latvijā dzīvojošos PSRS Bruņoto spēku veterānus, kas dienējuši speciālas nozīmes un gaisa spēkos, kā arī piedalījušies dažādos bruņotos konfliktos. Organizācija sadarbojas ar radnieciskām veterānu organizācijām Krievijā, kuras kaimiņvalstī saņem valdības un armijas atbalstu.

Arī Latvijā Altenburgs svinīgos pasākumos organizācijas biedriem ir pasniedzis Krievijas sagādātus apbalvojumus un medaļas.

Foto no sociālajiem tīkliem.

Saistībā ar publiskiem pasākumiem SVD vairāk zināma ar ikgadējām svinībām Vērmanes dārzā Rīgā un pulcēšanos pie lielā uzraksta "Rīga" uz Jūrmalas šosejas. Tas notiek 2. augustā, kad Krievijā tiek svinēta Gaisa desanta karaspēka diena. Šos svētkus ieviesa par godu 1930. gada 2. augusta Maskavas kara apgabala mācībām, kad ar izpletņiem piezemējās pirmā desantnieku vienība.

Foto no sociālajiem tīkliem.

Tieši ar 2. augusta atzīmēšanu ne reizi vien Altenburga vārda izskanējis Krievijas propagandas kanāla "Sputnik" reportāžās no Rīgas. Saistībā ar izmeklēšanu šogad Altenburgs šajā pasākumā piedalīties nevarēja.

Foto no sociālajiem tīkliem.

Kādā no "Sputnik" rakstiem lasāms, ka Altenburgs no 1990. - 1991. gadam dienējis PSRS Sauszemes spēku 901. desanta-uzbrukuma brigādē un nonācis Gruzijā, kur sācies konflikts Abhāzijā.

Foto no sociālajiem tīkliem.

Informēti avoti portālam "Delfi" atklāj, ka Altenburgs ir personīgi pazīstams ar bijušo Krievijas militāro atašeju Latvijā Ruslanu Ušakovu, kurš pavasarī iekūlās skandālā par ballēšanos un nepieklājīgu žestu rādīšanu Covid-19 ierobežojošo pasākumu laikā. Vēlāk Ušakovs no Latvijas tika izraidīts. Altenburga iespējamo saikni ar Ušakovu apliecina arī tīmeklī atrodamas fotogrāfijas.

Ņemot vērā saikni ar Ušakovu un kontaktus, ko nodrošina sadarbība ar militāro veterānu organizācijām Krievijā, nevar izslēgt, ka Altenburgs Latvijas drošības iestādēm interesē ne tikai saistībā ar nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Foto no sociālajiem tīkliem.

VP uz "Delfi" jautājumiem par to, vai ir aizturēts Altenburgs un kāda bijusi viņa loma grupējumā, norāda, ka izmeklēšanas interesēs pašlaik plašāka informācija netiek sniegta.

Foto no sociālajiem tīkliem.

Jāatgādina, ka Krievijas militāro atašeju amatu Rietumos drošības iestādes parasti saista ar Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galveno pārvaldi (GU, agrāk GRU), kas nodarbojas ar informācijas vākšanu militāro operāciju plānošanas vajadzībām, jeb spiegošanu.

Savukārt, kā norāda Valsts drošības dienests, bijušo kara veterānu biedrības Krievija izmanto informācijas vākšanai un tām raksturīga specdienestu klātbūtne, bet šo organizāciju biedri var būt interesanti Krievijas izlūkiem.

Par spiegošanu Krievijas labā Latvijā pērn notiesāts Afganistānas kara veterāns Aleksandrs Krasnopjorovs, kurš strādāja "Latvijas dzelzceļā".

Tāpat no Latvijas par potenciālu apdraudējumu Latvijas drošībai tikai izraidīts citas veterānu organizācijas "Republikāniskās veterānu biedrības" priekšsēdētājs Vladimirs Norvinds.

Ukrainas pieredze rāda, ka Krievija sev lojālas militāro veterānu organizācijas izmanto prokremlisko kaujinieku grupu veidošanā un apmācīšanā. Pēc "Delfi" rīcībā esošās informācijas Altenburgs, iespējams, pastiprināti pievērsies atbalsta sniegšanai prokremliskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem SVD valdē darbojas arī Sergejs Īvāns, kurš ir organizējis bērnu braucienus uz Krievijas organizētām militāri patriotiskajām nometnēm "Sojuz – Nasledniki pobedi, kurās tiek slavināta Krievijas loma un "tautu draudzība". Sergejs Īvāns arī piedalījās kopīgā motobraucienā ar prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" kādreizējās Latvijas nodaļas vadītāju Igoru Lakatošu, kurš no valsts tika izraidīts 2016. gadā. Jūlija sākumā Augstākā tiesa noraidīja Lakatoša pieteikumu un atstāja spēkā lēmumu par viņa iekļaušanu Latvijas "melnajā sarakstā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!