Foto: LETA

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā Valsts policija (VP) Latvijā fiksējusi vairākus likumpārkāpumus un noziedzīgus nodarījumus, par kuriem sākti 30 kriminālprocesi, vairāk nekā 60 administratīvo pārkāpumu procesi un vairāk nekā 120 resoriskās pārbaudes, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Policijā uzsvēra, ka šie rādītāji liecina, ka šie likumpārkāpumi nenotiek masveidīgi.

Resoriskās pārbaudes vai administratīvā pārkāpuma procesi absolūti lielākajā daļā gadījumu sākti par Krievijas kara atbalstošu simbolu, burtu atainošanu vidē vai huligāniskām darbībām, traucējot sabiedrisko mieru un pārkāpjot vispārpieņemtās normas.

Savukārt pret ukraiņiem vērsto nodarījumu ir maz – visbiežāk konstatētas tieši viņiem piederošo automašīnu bojāšana vai numurzīmju zādzības, un par šiem gadījumiem ir sākti kriminālprocesi. Tāpat kriminālprocesi sākti par Ukrainas karogu zādzībām un to bojāšanu. Jau ziņots, ka par šiem nodarījumiem ir gan noskaidrotas, gan aizturētas personas.

Vērtējot šos gadījumus kopējā likumpārkāpumu kontekstā, viennozīmīgi var apgalvot, ka konstatētie nodarījumi nav masveidīgi, uzsvēra kārtības sargi.

Nedēļas laikā fiksēti vairāki gadījumi, kad Rīgā, Kronvalda parkā mēģināts bojāt Ukrainas atbalstam izliktos objektus vai karogus. Visos gadījumos personas ir noskaidrotas, tām piemēroti naudas sodi, kā arī vienā gadījumā ir uzsākts kriminālprocess.

Aizvadītajā piektdienā, 15. aprīlī, ap pulksten 9 vakarā VP pamanīja divus vīriešus, kuri ar sarkanas krāsas flakoniņu, bojāja Kronvalda parkā uzstādīto Ukrainas atbalstam veltīto objektu. Sākotnēji policija aizturēja vienu no vīriešiem, taču otrs sāka bēgt, bet tālu netika – policija viņu aizturēja netālu no likumpārkāpuma izdarīšanas vietas.

Pie vīriešiem tika atrasti vairāki flakoniņi sarkanā, zilā un baltā krāsā.
Valsts policija

Par notikušo Valsts policija uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 185. panta pirmās daļas, proti par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Abi aizturētie – 1981. gadā un 1987. gadā dzimušie vīrieši – savu vainu atzina un cietušajai pusei tika atmaksāta izlīguma nauda, taču izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Līdzīgi incidenti notika arī 14. un 17. aprīlī. Vienā gadījumā 1982. gadā dzimis vīrietis bijis alkohola reibumā un it kā nejauši apgāzis Ukrainas atbalstam veltīto objektu, nenodarot tam bojājumus, bet saņēma sodu par atrašanos publiskā vietā tādā stāvoklī, kas traucē sabiedrisko kārtību.

Savukārt otrā gadījumā kāds 1994. gadā dzimis vīrietis, izrādot savu nepatiku pret attēloto simbolu Ukrainas atbalstam veltītajā objektā, apgāza to un tādejādi traucēja sabiedrisko kārtību, pārkāpjot vispārpieņemtās normas. Persona vainu atzina, atvainojās, bet VP, saskatot šajā situācijā sīkā huligānisma pazīmes, pieņēma lēmumu par soda piemērošanu 75 eiro apmērā.

Savukārt 19. aprīlī konstatēts gadījums, kad Kronvalda parkā 1996. gadā un 2000. gadā dzimušas sievietes, būdamas alkoholisko dzērienu ietekmē, norāva šņori, kurā Ukrainas atbalstam bija iekārti Ukrainas karogi, uzvedās rupji un agresīvi, tādējādi traucējot sabiedrisko kārtību un mieru. Personas savu vainu atzina un nožēloja, abām piemērots naudas sods – 100 eiro katrai.

VP piebilda, ka rūpīgi seko līdzi norisēm sabiedrībā un pievērš pastiprinātu uzmanību jebkādām viedokļu un darbību izpausmēm, kas saistīti ar agresiju pret Ukrainas bēgļiem vai atbalstu Krievijas karam Ukrainā, lai novērstu iespējamos likumpārkāpumus un iedzīvotāji aicināti ziņot par manītiem likumpārkāpumiem vai sabiedriskās kārtības apdraudējumiem, vai aizdomīgām personām, zvanot 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!