Bijušajam Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokuroram Staņislavam Nazarovam galīgā apsūdzība celta pēc četriem Krimināllikuma pantiem, lietā ir sešas epizodes, informēja prokurors Aldis Pundurs.
Galīgā apsūdzība Nazarovam celta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas par kukuļņemšanu, ja tā saistīta ar kukuļa izspiešanu, pēc KL 233.panta 3.daļas par šaujamieroča un munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas, pēc KL 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja viņa darbības izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā.

Tāpat prokurors apsūdzēts pēc KL 319.panta 2.daļas par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tā izraisījusi smagas sekas vai ja valsts amatpersonai bijis mantkārīgs nolūks.

Pundurs teica, ka Nazarovs savu vainu neatzīst un liecības nesniedz. Plānots, ka nākamnedēļ viņš sāks iepazīties ar lietas materiāliem.

Kā ziņots, apsūdzība par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu celta, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iesniegtajiem materiāliem, kuros atzīts, ka Nazarovs izdomājis melīgu stāstu par 50 000 latu vērtu kukuli, ko advokāti iedevuši Augstākās tiesas tiesnešiem Privatizācijas aģentūras darbinieces Ilonas Skadiņas slepkavības lietā, un ar viņa ziņu šī nepatiesā informācija publiskota.

KNAB konstatējis, ka apsūdzētais, kurš bija apsūdzības pārstāvis Skadiņas slepkavības lietā, organizēja nepatiesās informācijas izplatīšanu, lai celtu neslavu advokātiem un ietekmētu tiesnešus, kuri gatavojās lietu šā gada 18.martā izskatīt apelācijas kārtībā, iepriekš informēja KNAB Starptautisko un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Nazarova uzrakstīto tekstu par to, ka iedots kukulis tiesnešiem, lai attaisnotu apsūdzētos Skadiņas slepkavībā, izplatījusi kāda viņa aicināta persona. Apzinoties, ka šī informācija nepatiesa, tās autors ir viņš pats un tā tiek izplatīta arī pēc paša lūguma, bijušais prokurors nav iebildis preses pārstāvim pret šīs informācijas publicēšanu, norāda KNAB.

Kā vēstīts, laikraksts "Čas" marta vidū rakstīja, ka par attaisnojošu spriedumu Augstākās tiesas tiesnešiem, kas lietu izskatīs apelācijas kārtībā, piedāvāti 50 000 latu.

Bijušais policists Jurijs Kreslovs, no kura Nazarovs izspieda kukuli un par to tagad jau apsūdzēts, augusta sākumā stāstīja, ka bijusi shēma, pēc kuras viņš izspiedis kukuļus no apsūdzētajiem, starp citu, kukuli mēģināts izspiest arī Skadiņas slepkavības lietā.

Pēc Kreslova informācijas, Nazarovs pie Skadiņas slepkavības organizēšanā apsūdzētās Astrīdas Svipstas advokāta Oskara Rodes nosūtījis savu paziņu Genādiju Špikovu, lai viņš advokātam izteiktu piedāvājumu par 100 000 ASV dolāru panākt, ka Svipsta tiek atbrīvota no apcietinājuma un turpmākajā procesā - iespējams, arī no kriminālatbildības. Advokāts no šāda piedāvājuma esot atteicies, bet Nazarovs pēc tam licis Špikovam veikt anonīmu ziņojumu, ka piekukuļots lietu izskatošais tiesnesis, stāstīja Kreslovs.

Rode šos bijušā policista izteikumus nekomentēja, jo krimināllietas dēļ parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Šā gada aprīlī, kad izskanēja ziņas par to, ka advokātam izteikts piedāvājums maksāt kukuli, advokāts aģentūrai LETA sacīja, ka šo "nelikumīgo piedāvājumu" izteikusi persona, ar kuru viņš bijis pazīstams "caur Nazarovu". Konkrētu naudas summu Rode aprīlī nenosauca, sakot, ka "ļoti lielā" naudas summa atstājama "brīvai iztēlei".

Tomēr Kreslova minētos faktus iepriekš netieši apstiprinājis Nazarova lietu izmeklējošais prokurors Pundurs, sakot, ka, iespējams, apsūdzētais organizējis zvanus, ka tiesai ir maksāts kukulis par Skadiņas slepkavības pasūtīšanā apsūdzētās Svipstas atbrīvošanu, kā arī, iespējams, prokurors kopā ar kukuļošanas starpnieku pieprasījuši kukuli no advokāta Rodes.

Špikovs kā starpnieks kukuļdošanā apsūdzēts arī lietā, kurā Nazarovam izvirzīta apsūdzība par kukuļa izspiešanu no Kreslova.

Kreslovs apgalvo, ka agrāk vairākkārt tiesāto Špikovu Nazarovs savā labā savervējis 1993.gadā, kad kādā krimināllietā veicis kratīšanu viņa dzīvesvietā, kur atrasta kaujas granāta.

Jau vēstīts, ka Nazarova izmeklētajās lietās atklāti ne vien procesuāli pārkāpumi, bet arī noziedzīga nodarījuma pazīmes. Dienesta izmeklēšanā prokurori snieguši atzinumu, ka divās Nazarova izmeklētajās krimināllietās saskatāmas amatnozieguma pazīmes. Nazarova darbību rezultātā vairākas personas ir izvairījušas no soda par sevišķi smagiem noziegumiem.

Pundurs jau iepriekš stāstīja, ka tūlīt pēc Nazarova aizturēšanas KNAB darbiniekiem radušās aizdomas, ka viņš vēlas ko noslēpt. Veicot apskati, pie prokurora atrada blociņu, kurā atradās zīmīte. Uz šīs zīmītes bija minēti cilvēku uzvārdi, datumi un naudas summa dolāros. Noskaidrojot apstākļus, izrādījās, ka uz zīmītes ir kāda cietušā un apsūdzētā uzvārdi. Šīs personas figurēja krimināllietā, kas pie Nazarova atradās jau astoņus gadus.

Pundurs pastāstīja, ka šajā krimināllietā esot vismaz divas slepkavības un vēl vairāki smagi noziegumi. Lietā bijuši zināmi cilvēki, kas veikuši šīs slepkavības, un lieta esot bijusi tiesā. Nazarovs to izprasījis sev atpakaļ papildizmeklēšanas veikšanai. Pēc Pundura teiktā, lietā bija jāizlabo apsūdzība, jāveic vēl dažas citas darbības un tā jānodod atpakaļ tiesai. Tas netika izdarīts, bet krimināllieta, neveicot nevienu darbību, pie Nazarova atradās astoņus gadus.

Izmeklējošais prokurors gan nevēlējās atklāt, kādas personas figurē šajā lietā, kā arī naudas summu. Prokurors vien atklāja, ka zīmītē bija norādīts šā gada datums.

Otra lieta, par ko prokurors sniedzis atzinumu par Nazarova darbībā atklātajām nozieguma pazīmēm, esot līdzīga iepriekš aprakstītajai krimināllietai. Sīkāka informācija par to netiek izpausta. Ir vēl arī trešā krimināllieta, un saistībā ar Nazarova bezdarbību, izmeklējot šīs krimināllietas - celta apsūdzība par bezdarbību.

Nazarovam apsūdzība arī uzrādīta par šaujamieroča un munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas. Pundurs iepriekš pastāstīja, ka Nazarova kabinetā tika atrasta ne vien dienesta pistole, bet gan īsts revolveris ar patronām un divas gāzes pistoles. Viņš pratināšanā esot teicis, ka gāzes pistoles esot atnesis kāds draugs un, tā kā pašreizējā likumdošana atļauj šāda tipa pistoles glabāt, tad tas neesot nekas briesmīgs.

Savukārt revolveri apsūdzētais esot izņēmis kādas krimināllietas ietvaros un astoņu gadu laikā neesot paspējis nosūtīt ekspertīzes veikšanai. Prokuratūra noskaidrojusi, ka šāds revolveris Nazarova nosauktajā krimināllietā nekad neesot bijis izņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!