Foto: DELFI
Valsts policijas Iekšējās drošības birojs (IeDB) nesaskata pārkāpumus policistu rīcībā, kuri tā dēvētās "Neo lietas" ietvaros veica kratīšanu Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "De Facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās, portālam "Delfi" apliecināja policijas pārstāvis Aigars Bērziņš.

IeDB ir pabeigta pārbaude par kratīšanu un nekādi pārkāpumi policistu rīcībā nav konstatēti, sacīja Bērziņš. Plašākas ziņas par pārbaudi viņš atturējās sniegt.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 11.maijā pēc Neo jeb Ilmāra Polikāna aizturēšanas, kuru tur aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu iegūšanu un publicēšanu, policija veica kratīšanu Naglas mājās. To policija darīja steidzamības kārtā, sankciju saņemot tikai no prokuratūras. Vēlāk šo prokuratūras sankciju apstiprināja tiesa.

Rīgas Centra rajona tiesa, vērtējot Naglas sūdzību par kratīšanu, nav saskatījusi pārkāpumus izmeklēšanas tiesneša Rinalda Silkalna darbībās, akceptējot žurnālistes dzīvokļa kratīšanas orderi. Tiesa vērtēja Silkalna lēmumu, nevis procesa virzītāja – policijas - darbības.

Jau vēstīts, ka par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Vēlāk noskaidrojās, ka Neo ir LU pētnieks Ilmārs Poikāns. Policija viņu aizturēja darba vietā – LU Matemātikas un informātikas institūtā. Viņš pašlaik ir vienīgais aizdomās turētais, lai gan policija ir devusi mājienu, ka varētu mainīties Naglas statuss, kas pašlaik lietā figurē kā lieciniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!