Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šogad izņēmusi 2 015 000 eiro skaidras naudas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Izņemta nauda, par kuru VID bijušas pamatotas aizdomas, ka tā saistīta ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma finansēšanu un proliferāciju – masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanas, glabāšanas, pārvietošanas, lietošanas vai izplatīšanas – finansēšanu, vai ir pamatotas aizdomas, ka skaidra nauda ir tieši vai netieši iegūta noziedzīga nodarījuma rezultātā vai saistīta ar terorisma finansēšanu un proliferāciju vai šā noziedzīgā nodarījuma mēģinājumu.

Izņemtajai naudai ir uzlikti aresti un turpinās pirmstiesas izmeklēšana, kuras ietvaros tiks lemta rīcība ar šiem naudas līdzekļiem.

VID informē, ka Nodokļu un muitas policijas pārvalde šogad uzsākusi 14 kriminālprocesus, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 195.2 panta otrās daļas – par normatīvajos aktos noteiktās skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izved no tās, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, ja tas izdarīts ar noziedzīgi iegūtu skaidru naudu. Likums par to kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Tāpat kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas – iepriekšminētajām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa. Par šādu nodarījumu likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

VID skaidro, ka personai, kura deklarē naudu, ir jāpierāda naudas izcelsme, tādējādi, ja to nevar noskaidrot skaidras naudas kontroles laikā, tad šo naudu ir paredzēts izņemt un aizturēt.

Ja skaidra nauda ir saistīta vai ir pamatotas aizdomas, ka skaidra nauda saistīta ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma finansēšanu un proliferāciju, vai ir pamatotas aizdomas, ka skaidra nauda ir tieši vai netieši iegūta noziedzīga nodarījuma rezultātā vai saistīta ar terorisma finansēšanu un proliferāciju vai šā noziedzīgā nodarījuma mēģinājumu, tad neatkarīgi no tās summas, to var aizturēt un pēc tam, ja apstiprināsies aizdomas, konfiscēt.

Uz jautājumu, kādi ir termiņi, kādos lēmumi par iespējamu naudas konfiskāciju un ieskaitīšanu budžetā varētu tikt pieņemti, VID atbild, ka likums, piemēram, gadījumos, kad ir izdarīts sevišķi smags noziegums, noteic konkrētu termiņu – 22 mēnešus.

"Delfi" jau rakstīja, ka VID šā gada maijā informēja par diviem gadījumiem, kad tas aizturējis ievērojamu daudzumu skaidras naudas.

Vienā gadījumā lidostā "Rīga" pie četriem reisa Odesa – Rīga privātas lidmašīnas pasažieriem uzgāja, iespējams, noziedzīgi iegūtu skaidru naudu 400 000 eiro un 500 000 ASV dolārus (ap 447 107 eiro).

VID norādīja, ka ir pamats uzskatīt viena no personām ir saistīta ar Ukrainas organizēto noziedzību. Raidījums "LNT ziņas" vēstīja, ka viens no aizturētajiem ir diezgan lielas Ukrainas komercbankas līdzīpašnieks.

Lai gan oficiāli netiek atklāts, kas ir aizturētās personas, ''LNT Ziņas'', norādot uz savā rīcībā esošo informāciju, vēstīja, ka viens no aizturētajiem ir kādas diezgan lielas Ukrainas komercbankas līdzīpašnieks. Aizturēta arī viņa meita, kura ir bankas akcionāre, kā arī vēl divas ar skaidras naudas darījumiem saistītas personas.

Savukārt iepriekš VID informēja, ka cīņā ar noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanu pāri Latvijas robežai sākti deviņi kriminālprocesi. Trīs no tiem sākti par 703 000 eiro nepatiesu deklarēšanu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

VID informēja, ka Rīgas lidostā, pamatojoties uz riska informāciju, veikta ielidojošo reisu Maskava-Rīga trīs pasažieru muitas kontrole par iespējamu skaidras naudas nepatiesu deklarēšanu, kas izdarīts ar iespējamu noziedzīgi iegūtu skaidru naudu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Pārbaudēs iesaistīts muitas kinologs ar skaidras naudas meklēšanas darba suni.

Pārbaužu laikā konstatēts, ka 1976. gadā dzimušās Krievijas pilsones rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 243 000 ASV dolāri un 36 000 eiro, 1968. gadā dzimuša Lietuvas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 300 000 eiro un 1965. gadā dzimuša Krievijas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 150 000 eiro.

VID, norādot uz izmeklēšanas interesēm, papildu informāciju nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!