Foto: LETA

Aizvadītajās trīs diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) dzēsa 68 kūlas ugunsgrēkus. Kopumā Latvijā dzēsti jau 313 kūlas ugunsgrēki, norāda glābšanas dienestā, atgādinot, ka tā ir sodāma rīcība.

Lielākais kūlas ugunsgrēks dzēsts sestdien Madonas novadā, liecina glābēju apkopotā statistika.
VUGD apkopojis platības ziņā lielākos kūlas ugunsgrēkus nedēļas nogalē.

Piektdien:

• Augšdaugavas novada Lauceses pagastā – 20 hektāru platībā;
Gulbenes novada Jaungulbenes pagastā – 15 hektāru platībā;
• Gulbenes novada Lejasciema pagastā – 8,5 hektāru platībā;
Alūksnes novada Liepnas pagastā – astoņu hektāru platībā.

Sestdien:

• Madonas novada Liezeres pagastā dega kūla 25 hektāru platībā;
• Ropažu novada Stopiņu pagastā dega mežs un kūla 12 hektāru platībā;
Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā dega kūla piecu hektāru platībā;
• Rēzeknes novada Rikavas pagastā dega kūla, zaru kaudze, celmi un siena rullis četri hektāru platībā.

Tāpat glābēji devās uz izsaukumiem, kur degušas sadzīves mantas un notikušas autoavārijas, kur nepieciešama VUGD palīdzība.

Svētdien ugunsdzēsēji devās uz Limbažu novada Salacgrīvu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums. Glābēji no automašīnas atbrīvoja vienu cilvēku un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Tika atvienotas automašīnas akumulatora klemmes.

Naktī uz svētdienu, neilgi pēc diviem naktī ugunsdzēsēji devās uz Ķekavas novada Ķekavas pagastu, kur dega pusotrstāvu dzīvojamās mājas jumts un starpstāvu pārsegums. Pirms glābēju ierašanās no ēkas evakuējās četri cilvēki.

Sestdienas vēlā vakarā ugunsdzēsēji devās uz Smilšu ielu Jelgavā, kur divstāvu dzīvojamās mājas otrajā stāvā dega sadzīves mantas, starpsiena un pārsegums. No sadūmotām telpām izglābts cilvēks, kurš negadījumā cieta un nodots NMPD mediķiem. Darbs notikuma vietā noslēdzās neilgi pēc pusnakts.

Tāpat vakarā VUGD saņēma informāciju, ka Ogres novada Rembates pagastā deg kūts ēka. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka deg kūts, vieglās automašīnas, saimniecības ēkas siena, siena ruļļi, dēļi un dažādas sadzīves mantas kopumā 200 kvadrātmetru platībā. Mēģinot dzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, cieta cilvēks, kurš nodots mediķiem.

VUGD saņēma arī izsaukumu uz Dārzciema ielu Rīgā, kur trīsstāvu dzīvojamās mājas pagrabā dega pirts un starpsienu izolācija. Pirms ugunsdzēsēju ierašanas no ēkas evakuējās astoņi cilvēki.
Glābēji devās uz Ogres novada Lēdmanes pagastu, kur dzīvojamā mājā dega pirmais stāvs, mansarda stāvs un bēniņi, kā arī karstuma ietekmē blakus mājai aizdegās kūla 70 kvadrātmetru platībā. Pirms ugunsdzēsēju ierašanās no ēkas evakuējās viens cilvēks. Dzēšanas darbi noslēdzās pēc trīs stundām.

Piektdien ugunsdzēsēji devās uz Dobeles novada Bērzes pagastu, kur bija notikusi trīs vieglo automašīnu sadursme. No vienas automašīnas ugunsdzēsēji atbrīvoja cilvēku, bet pārējie izkļuva paši saviem spēkiem. Pēc tam ar absorbenta palīdzību savākts uz brauktuves izlikušais šķidrums un ceļa braucamā daļa sakārtota.

Piektdienas rītā VUGD saņēma informāciju, ka Aleksandra Čaka ielā Rīgā uz ceļa braucamās daļas ir iztecējis eļļai līdzīgs šķidrums. Notikuma vietā konstatēts, ka apmēram 700 metru garumā uz brauktuves no transportlīdzekla ir noplūdusi viela. Ugunsdzēsēji ar absorbentu vielu savāca, lai varētu atjaunot drošu satiksmi.

Kopumā aizvadītajās trīs diennaktīs VUGD saņēma 220 izsaukumus – 141 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 68 uz kūlas ugunsgrēku dzēšanu un desmit uz meža ugunsgrēku dzēšanu, 52 uz glābšanas darbiem, bet 27 izsaukumi bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!