Policijai vēl joprojām nav izdevies izpildīt tiesas lēmumu par izspiešanā un slepkavības draudu izteikšanā apsūdzētā bijušā augsta ranga iekšlietu darbinieka Mihaila Belkina apcietināšanu, jo viņš nav sastopams ne darbā, ne arī mājās, informēja Rīgas kārtības policijas inspektors Aigars Bērziņš. Viņš pauda, ka policija darot visu iespējamo, lai izpildītu tiesas lēmumu un Belkinu apcietinātu.
Tiesībsargājošajās iestādēs paskaidroja, ka Belkins neesot sastopams savā dzīvesvietā un nav bijis tur arī otrdienas vakarā, kad policija no prokurores Veltas Zaļūksnes saņēma tiesas lēmumu par Belkina apcietināšanu. Viņš neesot sastopams arī darbā, bet viņa mobilais tālrunis esot izslēgts.

Belkina advokāte Irina Voronova informēja, ka viņa un Belkins ceturtdien plkst. 9 esot uzaicināti ierasties pie prokurores Zaļūksnes, tāpēc viņa vēl negribot teikt, ka Belkins būtu pazudis. Voronova tomēr atzina, ka sazināties ar Belkinu viņai nav izdevies, taču viņa darīšot visu iespējamo un mēģināšot līdz ceturtdienas rītam Belkinu sameklēt. Uzaicinājumu uz prokuratūru saņēmusi arī Belkina sieva.

Voronova uzskata, ka tas, ja cilvēks nav sazvanāms un neatrodas mājās pāris dienu, vēl nenozīmējot, ka viņš izvairās vai bēguļo, jo ar viņu varot notikt "dažādas lietas". Aizstāve tomēr norādīja, ka Belkins uzskatot - viņa dzīvība apcietinājumā būtu apdraudēta. Advokāte atzina - ja Belkins ceturtdienas rītā neieradīsies prokuratūrā, tad varēšot teikt, ka viņš tiešām ir pazudis.

Prokuratūra pieprasījusi apcietināt slepkavības draudu izteikšanā un izspiešanā apsūdzēto Belkinu, jo viņš mēģinājis ietekmēt krimināllietas lieciniekus, par ko divreiz brīdināts, taču nav ņēmis to vērā.

Prokuratūra Belkinu apsūdz izspiešanā un slepkavības draudu izteikšanā bijušajam kompānijas "Nelda" prezidentam un pašreizējam ASV uzņēmuma "A.J.P. of North Amercia Inc." prezidentam Maiklam Avrutinam.

Krimināllieta par izspiešanu un slepkavības draudiem ierosināta 1999.gadā, kad Avrutins vērsās policijā ar iesniegumu, kurā norādījis, ka Belkins viņu šantažējis kopš 1995.gada, pieprasot iekļaut viņu Avrutinam piederošās firmas "Nelda" daļā. Iesniegumā norādīts, ka pēc tam Belkins caur starpniekiem nemitīgi pieprasījis no Avrutina lielas naudas summas. Visos gadījumos tās pārsniegušas 1000 ASV dolāru, teikts dokumentā.

Avrutins šiem priekšlikumiem nav piekritis. Kādu dienu, pastaigājoties pa Vecrīgu, viņš sastapis Belkinu. Tas pienācis pie Avrutina un krieviski teicis: "Tu esi līķis!" Avrutins šos draudus uzskatījis par reāliem, tāpēc meklējis palīdzību Latvijas tiesībsargājošajās institūcijās.

Savukārt Belkins vainu noliedz. Viņaprāt, apgalvojumi par izteiktajiem draudiem esot neloģiski kaut vai no tā viedokļa, ka viņš tagad esot pensijā. Belkins arī iesūdzēja tiesā laikrakstu "Neatkarīgā Rīta Avīze", kurš atspoguļoja šo lietu, taču gan pirmās instances, gan apgabaltiesa viņa prasību noraidīja.

Atvaļinātais pulkvežleitnants Belkins bija Organizētās noziedzības apkarošanas biroja 3.nodaļas priekšnieks, vēlāk šā biroja priekšnieka vietnieks. 1997.gada februārī par īpašiem nopelniem Latvijas labā Saeima Belkinam piešķīra Latvijas pilsonību.

1998.gadā, kad Belkins bija ekonomikas policijas priekšnieka vietnieks, pret viņu tika ierosināta dienesta izmeklēšana un viņu uz laiku atstādināja no amata. Prese par vienu no atstādināšanas iemesliem minēja Belkina cītīgo darbu Daugavpils degvielas kontrabandas lietas izmeklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!