Foto: LETA

Policijas izmeklēšana liecina, ka pašvaldības uzņēmums ”Rīgas nami” valūtas spekulācijās ieguldījis divas reizes lielāku summu nekā ziņots sākumā - 1,2 miljonus latu. Puse naudas, iespējams, ir pazudusi, svētdien vēstīja telekompānijas ”TV3” raidījums ”Nekā personīga”.

”Nekā personīga” ziņoja, ka pašvaldības uzņēmums ”Rīgas nami' vairāk nekā 1,2 miljonus latu ieguldījusi uzņēmuma ”Zeus” valūtas maiņas punktu apgrozībā. Policija pagaidām atradusi vien pusi naudas. Vairāk nekā 600 000 latu, iespējams, ir pazuduši.

No ”Rīgas namu” vadītāja amata atstādinātais Kārlis Kavacs, kurš tiek vainots dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, 1,2 miljonus latu ”Zeus” valūtas maiņas punktiem pārskaitījis pirms gada it kā, lai tos samainītu pret eiro, taču šī nauda patiesībā palika maiņas punktos un nodrošināja biznesu.

Valūtas maiņas firmai ”Zeus” ir 13 maiņas punkti Rīgā. 2010.gadā šīs firmas apgrozījums bija 80 000 latu, taču jau nākamajā gadā – 3 miljoni. ”Rīgas namu” nelikumīgais aizdevums veido gandrīz pusi no šīs summas. Policija ir arestējusi 400 000 latu firmas "Zeus" kontos un valūtas maiņas punktos izņēmusi 160 000 skaidrā naudā. Tādēļ šī firma dažus valūtas veikalus ir aizvērusi.

”Iepriekšējās Rīgas nami amatpersonas ir slēgušas iespējami neizdevīgus līgumus un faktiski veikušas augsta riska finanšu darījumus. Pēc būtības mēs varam runāt par to, ka ir slēgts pakalpojuma līgums, pēc būtības valūtas konvertācijas līgums pēc formas. Savukārt, mums ir pamats uzskatīt, ka tas ir tikai pēc formas, bet pēc būtības tas ir aizdevuma līgums, kā rezultātā uzņēmums, kuram šie naudas līdzekļi ir pārskaitīti, iegūst faktiski apgrozāmos līdzekļus sev,” raidījumā sacīja Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis.

Naudas pārskaitījums valūtas punktiem ir viens no lielākajiem pērnā gada darījumiem. Šobrīd policija noskaidro, vai Kavaca darījumos nav iesaistīta vēl kādas amatpersonas. ”Es domāju, ka tālākā izmeklēšana parādīs, vai vēl kāda amatpersona ir iesaistīta, kāda ir viņas loma un vai gadījumā kaut kas nav speciāli novilcināts,” sacījis Gudermanis.

”Rīgas namu” kapitāla daļu turētājs ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), pie kura Kavacs ar ziņām par iztrūkumu ”Rīgas namu” kontā ieradās jau septembra sākumā - informēja, ka nauda aizskaitīta valūtas maiņas operācijām, bet valūtas mijējs naudu neatdod. Kavacs atzinās pilnvaru pārsniegšanā, par ko pienākas kriminālsods.

Tomēr Ameriks ar iesniegumu policijai neesot steidzies. Kavacam deva nedēļu laika paskaidrojuma sniegšanai, pēc tam viņu atlaida un papīrus nodeva domes Audita un revīzijas pārvaldei. Tikai trīs nedēļas pēc Kavaca grēksūdzes policija saņēma jaunās "Rīgas namu" vadītājas Ilzes Spūles iesniegumu. Vēl pēc nedēļas policija Kavacu apcietināja, vēstīja raidījums.

”Viņa [policija] netika iesaistīta uzreiz tāpēc, ka vienkārši ar pliku iesniegumu nekas nav mainīts. Policijai ir nepieciešami konkrēti fakti. Un policijā nav šis auditoru dienests, līdz ar to pagāja 10 dienas, nevis 10 dienas, bet viena nedēļa, kamēr tika visa šī informācija savākta un, pateicoties arī šai informācijai, policija ierosināja šo kriminālprocesu,” tā pārmetumus par vilcināšanos saistībā ar vēršanos policijā skaidroja pats Ameriks.

Rīgas domes opozicionāri uzskata, ka Ameriks lietu nodot policijai vilcinājies apzināti. Ameriks ir ”Rīgas namu” kapitāla daļu turētājs un, ja izrādīsies, ka Kavacs rīkojies ar priekšnieka ziņu, jāatbild būs abiem, ziņoja ”Nekā personīga”.

Jau ziņots, ka Kavacam, kā arī otram "Rīgas namu" valdes loceklim Almeram Ludvikam tiek pārmesta augsta riska finanšu darījumu slēgšana ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus". Gan Kavacs gan Ludviks no amatiem atstādināti, kā arī izslēgti no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!