Augstākās tiesas (AT) Senāts piektdien nemainīja AT spriedumu Privatizācijas aģentūras darbinieces Ilonas Skadiņas slepkavības lietā.
AT pērn septembrī daļēji attaisnoja uzpirkšanā apsūdzēto firmas "Flandrija" vadītāju Astrīdu Svipstu, samazinot iepriekš piespriesto ieslodzījuma termiņu no 12 uz 10 gadiem.

AT Senāts sodu nemainīja smagu miesas bojājumu izdarīšanā apsūdzētajiem Igoram Frolovam un Igoram Čikatam, kuriem piespriesti attiecīgi 12 un 10 gadu brīvības atņemšanu. Arī slepkavībā apsūdzētajam Vlačeslavam Bondarenko sodu nemainīja un saglabāja iepriekš piespriesto 17 gadu ieslodzījumu.

Iepriekš AT atzina Svipstu par vainīgu tīšu smagu miesas bojājumu izdarīšanas organizēšanā. Savukārt Frolovam un Čikatam iepriekš mainīta viņiem inkriminētā noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija, norādot, ka noziegums noticis personu grupā. Tāpat abiem tiesājamajiem soda izciešanas termiņā ieskaitītas desmit dienas, kuras viņi pavadīja apcietinājumā, vēl atrodoties ārzemēs.

AT pērn atcēla Rīgas apgabaltiesas (RAT) lēmumu piemērot Valērijam Solovjovam papildsodu - policijas kontroli. Solovjovs RAT spriedumu nebija pārsūdzējis.

Apsūdzības rakstā norādīts, ka 1996.gadā Skadiņa piedāvājusi Svipstai noslēgt nelikumīgu darījumu, par 500 000 ASV dolāru piedāvājot iespēju kļūt par tādu likvidējamu uzņēmumu administratoru, kuros Svipstai būtu iespēja gūt lielu peļņu. Svipsta šim priekšlikumam piekritusi un no 1998.gada līdz 2000.gada beigām maksājusi Skadiņai lielas naudas summas. Pēc darījuma viņa šajā laikā kļuvusi par 11 valsts uzņēmumu administratori.

2000.gada februārī abu partneru attiecības izmainījušās. 12.februārī Svipsta pie Dailes teātra tikusies ar Frolovu, kuram uzdevusi sameklēt personas, kas varētu uzbrukt Skadiņai, viņu piekaujot vai pat nogalinot. Par to viņa solījusi maksāt 10 000 ASV dolāru.

17.februārī agri no rīta Bondarenko, Čikats un Solovjovs ar automašīnu ieradušies pie Skadiņas dzīvesvietas. Plkst.9 Skadiņa iznākusi no dzīvokļa, un Bondarenko ar Čikatu viņai uzbrukuši, trīs reizes iesitot pa galvu ar beisbola vāli. No sitieniem Skadiņa mirusi.

Neilgi pēc nozieguma policija par tā izdarīšanu aizturēja Bondarenko un Solovjovu, tāpēc martā Frolovs vēlreiz ticies ar Svipstu un pieprasījis naudu, lai varētu izbraukt no Latvijas. Svipsta viņam iedevusi 10 000 Vācijas marku un 2700 latu, pēc tam Frolovs un Čikats aizbēguši uz Baltkrieviju, taču tur viņus pēc neilga laika aizturējusi policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!