Foto: F64

Prokuratūra ir atzinusi, ka IT pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo nav uzlauzis Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzi, un šajā daļā krimināllieta pret viņu ir izbeigta, noskaidroja portāls "Delfi".

Poikānu turēja aizdomās par patvaļīgu piekļūšanu automatizētai datu apstrādes sistēmai, ja šīs darbības vērstas pret valsts informācijas sistēmām. Likums par šādu noziegumu paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

Prokuratūra nu ir secinājusi, ka Poikāns sistēmai piekļuvis, taču nav to uzlauzis, lai datus iegūtu.

Tiesa, viņš joprojām tiek turēts aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, komercnoslēpumu saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu un finanšu instrumentu tirgus iekšējās informācijas neatļautu izpaušanu.

Prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga portālam "Delfi" skaidroja, ka lieta pēc šī panta ir izbeigta, jo trūcis noziedzīgā sastāva, taču plašāk lēmumu nekomentēja, vien atklājot, ka tas bijis uz astoņām lappusēm.

Šī lieta iepriekš tikusi nodota prokuratūrai, taču tā procesu atdevusi atpakaļ policijai, prasot papildus izmeklēšanu.

Lēmumu par krimināllietas izbeigšanu daļā prokuratūra pieņēmusi 20.augustā.

Jau vēstīts, ka toreizējās žurnālistes Ilzes Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2010.gada februāra vidū ziņoja, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvēja par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA"). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvēja par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu, un tā ietvaros aizturēja Poikānu, kurš atzinās, ka viņš ir Neo.

Policijas veica kratīšanu arī Naglas dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un arī vairākas flešatmiņas. Nagla iesniegusi prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apstrīdot kratīšanas likumību, ko policija veica viņas dzīvesvietā. Policija atsavināja žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālista informācijas avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!