Foto: Valsts vides dienests

Nezināmas personas bez saskaņošanas ar Valsts vides dienestu (VVD) sabojājušas gruntsūdeņu monitoringa urbumus bijušajā Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves teritorijā, portālu "Delfi" informēja VVD.

Dienests par notikušo piektdien vērsies Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu, jo secinājis, ka īpašumā "Ekolauks" Olaines novadā veiktas nesankcionētas noziedzīgas darbības. VVD pieļauj, ka tā bijusi apzināta provokācija.

Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves likvidēšana un teritorijas sanācija pabeigta 2015. gada oktobrī. Teritorijā ir izveidota monitoringa sistēma, lai turpmāk kontrolētu gruntsūdeņu piesārņojumu. Lai nepieļautu nesankcionētu piekļuvi urbumiem, tie ir nosegti ar aizslēdzamiem metāla konteineriem.

VVD 25. aprīlī saņēmis informāciju par pazemes ūdens un grunts paraugu, kas it kā paņemti īpašumā "Ekolauks", testēšanu. Noskaidrots, ka paraugus laboratorijā nogādājusi SIA "AKE Loģistika". VVD nebija atļāvis nevienai personai iekļūt īpašumā un ņemt paraugus, tāpēc 26. aprīlī VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes vides inspektori pārbaudījuši īpašumu "Ekolauks".

Pārbaudē inspektori apskatījuši 11 monitoringa urbumus un konstatējuši, ka pieciem urbumiem ir pazīmes par patvaļīgu piekļūšanas mēģinājumu. Vienā gadījumā pilnībā sabojāts metāla konteiners, kā arī bojāta urbuma atvere, un urbums, iespējams, vairs nav izmantojams, norāda VVD, pieļaujot, ka arī pārējie urbumi varētu būt līdzīgi sabojāti un tos vairs nevar izmantot.

Tāpat inspektori secinājuši, ka izveidoti divi nelegāli urbumi bez zemes dzīļu izmantošanas licences un saskaņošanas ar zemes īpašnieku un lietotāju, kā arī vietām bojāts sanētās vietas rekultivācijas segums.

VVD skaidro, ka jau iepriekš saņēmis mājienus un pastarpinātus draudus, ka VVD darbība tiks diskreditēta. Tāpēc VVD pauž bažas, ka ar huligāniskajām darbībām Olainē tam ir nodarīts ne vien mantiskais zaudējums, bet, iespējams, piesārņoti arī urbumi un pazemes ūdens.

Patlaban dienests nevar norādīt precīzu nodarīto zaudējumu apmēru. Detalizētu zaudējumu aprēķinu VVD vēlāk iesniegs Valsts policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!