Pirmdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki piemēroja 100 latu naudas sodu kādai personai, kura slepus Latvijā no Krievijas mēģināja ievest septiņas svētbildes, portālu "Delfi" informēja VID Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga.
Svētbildes VID konfiscējis.

Grebņevas muitas kontroles punktā 14.aprīlī pa "zaļo" joslu, kas paredzēta transportam kurā nav deklarējamas preces, no Krievijas iebrauca automašīna BMW.

Valsts robežsardzes darbinieki automašīnā atrada noslēptas vairākas senlaicīgas ikonas. Trīs senlaicīgas ikonas tika atrastas, noņemot durvju apšuvumu priekšējās durvīs, savukārt vēl četras - priekšējās labajās durvīs zem apšuvuma.

Lai noteiktu, vai automašīnā noslēptajām svētbildēm ir kultūrvēsturiskā nozīme, kā arī to materiālo vērtību, ikonas tika nodotas ekspertīzes veikšanai Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā.

Mākslas un antikvāro priekšmetu ekspertīzes atzinumā inspekcija apliecināja, ka svētbildes ir sakrālās glezniecības paraugi, kas gleznoti tradicionālā izpildījuma metodē laika periodā no 19.gadsimta vidus līdz 20.gadsimtam, tomēr mākslinieciski augstām pazīmēm neatbilst.

Eksperti atzina, ka kopējā ikonu vērtība naudas izteiksmē saskaņā ar 2006.gada cenām ir aptuveni 1730 lati. Svētbildēs attēloti dažādi svētie un ainas no viņu dzīves, piemēram, Sv. Nikolajs, Sv. Veronikas sviedrauts, Kunga kristīšana, kuras ir nozīmīgas pareizticīgo baznīcas reliģiskajos rituālos.

Atrastās ikonas atrodas VID Latgales reģionālajā iestādē. Senās ikonas tuvākajā laikā tiks nodotas attiecīgajai valsts vai pašvaldības institūcijai, iespējams, kādam no Latgales muzejiem, informē Grīnberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!