Piektdien Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) Kriminālpolicijas darbinieki nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, iespējams, saistītas lietas par sešām slepkavībām, vienu slepkavības mēģinājumu un vienu laupīšanu, par kuru izdarīšanu apsūdzēts 26 gadus vecs vīrietis.
Policija 3.februārī aizturēja 26 gadus vecu, agrāk tiesātu vīrieti un līdz apsūdzības uzrādīšanai tiesa aizturēto apcietināja. Sākotnēji vīrietis tika turēts aizdomās par piecu sieviešu nogalināšanu Rīgā - pagājušā gada novembrī un decembrī Ķengaraga un Kvēles ielā, Rīgā, un šā gada janvāra nogalē - Tvaika un Tomsona ielā Rīgā.

Tālākā izmeklēšanā policija konstatēja, ka jaunais vīrietis, iespējams, nogalinājis 10 sirmgalves, divas mēģinājis nogalināt, izdarījis trīs laupīšanas un vienu zādzību. Visi noziedznieka upuri bijušas pensionāres. Visām nogalinātajām sirmgalvēm eksperti konstatējuši žņaugšanas pēdas.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, četrās dienās pirms aizturēšanas aizdomās turētais, iespējams, izdarījis 6 slepkavības un 6 slepkavības mēģinājumus. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis parasti sabiedriskās vietās izraudzījies vecāka gadagājuma sievietes un sarunās ar viņām mēģinājis noskaidrot viņu finansiālos un ģimenes apstākļus, bet pēc tam izsekojis līdz dzīvesvietai. Ja vīrietim neizdevās dzīvoklī iekļūt uzreiz pēc izsekošanas, viņš vēlāk pie dzīvokļa durvīm zvanījis, izliekoties par AS "Latvijas gāze" darbinieku.

Ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 118.panta trešās daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, pēc 175.panta trešās daļas - par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī, un pēc 176.panta otrās daļas - par laupīšanu. Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem, vai ar nāves sodu, kuram gan pašlaik Latvijā ir noteikts moratorijs. Aizdomās turētajam paredzēts veikt tiesu psihiatrisko ekspertīzi.

Kā atzina eksperti, visticamāk, 26 gadus vecais vīrietis, kurš aizturēts aizdomās par sērijveida slepkavībām mantkārīgā nolūkā, iekļūs Latvijas kriminālistikas vēsturē, jo līdzīgi noziegumi pēckara Latvijā nav konstatēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!