Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitnieki aizturējuši noziedzīgu grupējumu, kurš ilgstoši Latvijā ieveda kontrabandas apģērbu un apavus, valstij nodarot vairāk nekā pusmiljonu eiro lielus zaudējumus, portālu "Delfi" informēja VID.

Šā gada maijā, izmeklēšanas laikā, muitnieki atklāja organizētu personu grupu, kas ilgstošā laika periodā, fiktīvi noformējot dokumentus par piemērotām faktiski nenotikušām muitas procedūrām, Latvijā ieveda nelikumīgu apģērbu un apavu, tajā skaitā, iespējams, kontrafaktu jeb viltojumus.

Personas piemēroja muitas procedūru – tranzīts - kravām, kas faktiski netika izvestas uz trešajām valstīm, bet palika Eiropas Savienībā, kā arī muitas noliktavā novietoja pagaidu uzglabāšanā preces, kuras patiesībā noliktavā neatradās. Minēto personu noziedzīgo darbību rezultātā Latvijā vai kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī ir izlaistas brīvā apgrozībā kontrabandas ceļā ievestas preces, par kurām nav nomaksāti muitas administrētie nodokļi, norāda VID.

Par nelikumīgām darbībām Latvijas Republikas muitas teritorijā ar muitošanai pakļauto preci, kas izdarīts lielā apmērā organizētā personu grupā 27.maijā VID uzsākts kriminālprocess.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā veiktas septiņas kratīšanas gan muitas noliktavā, gan nelikumīgajās darbībās iesaistīto personu dzīvesvietās, kā arī tika aizturētas trīs cilvēki, kuriem pašlaik piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kratīšanu laikā izņemti priekšmeti, kuriem ir lietisko pierādījumu nozīme, kā arī apgrozībā aizliegta viela – marihuāna un ierocis, kura izcelsme tiek pārbaudīta.

Šobrīd kriminālprocesā par personu piesaisti norādītajam noziedzīgajam nodarījumam aizdomās turētā statuss ir piemērots četrām personām.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir noskaidrots, ka nelikumīgajos darījumos ar muitošanai pakļautām precēm iesaistīti vairāki Latvijā reģistrēti transporta uzņēmumi.

Saskaņā ar muitas ekspertu provizoriskām aplēsēm, notikušo darbību rezultātā personu grupa nodarījusi zaudējumus valstij vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā. Šobrīd kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, kā arī tiek precizēts valstij nodarīto zaudējumu apmērs.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!