Drošības policija 22. jūlijā nodevusi Rīgas rajona prokuratūrai kriminālprocesa materiālus un lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret 11 esošajām un bijušajām starptautiskās lidostas "Rīga" amatpersonām un darbiniekiem saistībā ar nesankcionētu telefonsarunu noklausīšanos lidostā "Rīga", portālu "Delfi" informēja Drošības policijā.

Izvērtējot kriminālprocesā iegūtās liecības, ekspertīžu rezultātus, kā arī kriminālprocesa materiālus kopumā, Drošības policija uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi kriminālvajāšanas sākšanai pret trim personām par personas korespondences tīšu pārkāpšanu.

Savukārt pret četrām personām Drošības policija lūdz sākt kriminālvajāšanu par nolaidību, bet vēl pret četrām lidostas "Rīga" bijušajām un esošajām amatpersonām par pienākumu nepildīšanu.

Drošības policija norāda, ka kriminālprocess sākts 2013. gada 14. decembrī pēc Krimināllikuma 144. panta 1. daļas - par personas korespondences tīšu pārkāpšanu. Tomēr pirmstiesas izmeklēšanā Drošības policija konstatējusi arī Krimināllikuma 197. pantā – par nolaidību - un 319. panta 1. daļā - par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu - paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes.

Krimināllikums par personas korespondences noslēpuma tīšu pārkāpšanu kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par nolaidību var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, bet par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu likums paredz līdz pat trīs gadu ilgu cietumsodu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Kā vēsta aģentūra LETA, šajā lietā aizdomās turētie ir bijušie Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāji Arnis Luhse un Aldis Mūrnieks. Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka aizdomās turētā statuss oficiāli bija noteikts arī bijušajiem valdes locekļiem Andim Damlicam, Agrim Balodim un Artai Duntavai.

Damlics vēl ceturtdien, 23. jūlijā, Ķekavas novada domes ārkārtas sēdē tika ievēlēts par jauno domes priekšsēdētāju pēc tam, kad ar 10 Ķekavas novada domes deputātu balsīm no amata atbrīvoja iepriekšējo novada mēru priekšsēdētāju Valtu Variku (Vidzemes partija

Līdz ar to Drošības policija lēmusi nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Jau ziņots, ka Drošības policija kopš 2013. gada izmeklē kriminālprocesu par iespējamo lidostas "Rīga" darbinieku sarunu izspiegošanu.

Saistībā ar šo lietu no amata tika atstādināts lidostas "Rīga" Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš un divi viņa padotie. Jau vēstīts, ka no amata tika atstādināts arī lidostas Drošības departamenta darbinieks Andrejs Savko un Ints Rubezis. Visi trīs tiesājās, un šobrīd amatā ir atjaunots Rubezis. Lazdiņam un Savko pēdējo instanču lēmumi ir labvēlīgi, taču lidostai vēl ir tiesības spriedumus pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Sabiedrība par iespējamiem pārkāpumiem lidostā "Rīga" tika informēta 2013. gada 14. decembrī, kad medijiem tika izplatīts paziņojums par lidostas vadības rīcībā nonākušo informāciju, ka, lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana.

Saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, nekavējoties tika sākta iekšējā pārbaude un atstādināti vairāki lidostas darbinieki. Papildus lidostas valde vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!