Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta ceturtdien nolēma noraidīt 1997.gadā Talsu traģēdijā cietušā Ginta Ručevska un viņa mātes Mairas Sniķeres prasību daļā par morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu.
Kā informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte, apelācijas instances tiesa pieteicēju prasību apmierināja tikai daļā par ārstēšanās izdevumu piedziņu 6816 latu apmērā par labu Sniķerei, taču pārējā daļā par zaudējumu piedziņu un morālā kaitējuma piedziņu prasība tika noraidīta.

Minēto kompensāciju 6816 latu apmērā nolemts piedzīt no Iekšlietu ministrijas (IeM), norādīja Priedīte.

Pilns šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams no 14.maija, un pēc tam 30 dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Lietu apelācijas kārtībā tika izskatīta sakarā ar IeM iesniegto apelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2007.gada 8.oktobra spriedumu, ar kuru no valsts par labu Ručevskim un Sniķerei prasīto 400 000 latu vietā tika piedzīta kopumā 120 000 latu kompensācija un 11 234 latu zaudējumi par traģēdijas nodarīto kaitējumu.

Cietušo advokāts Aldis Gobzems toreiz, nosūtot vēstules gan bijušajam Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP), gan toreizējam iekšlietu ministram Ivaram Godmanim (LPP/LC) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšniekam Ainaram Pencim, bija lūdzis pirmās instances tiesas spriedumu nepārsūdzēt, tomēr IeM to pārsūdzēja.

Apgabaltiesā iesniegtajā prasībā Ručevskis no valsts lūdza piedzīt 350 000 latu kompensāciju, bet viņa mātes prasītās kompensācijas apjoms bija 50 000 latu.

Tāpat tika prasīts atlīdzināt 12 041 lata ārstēšanās izdevumus. Pēc Gobzema iepriekš teiktā, tā ir tikai maza daļa no tās summas, kas samaksāta par ārstēšanos, jo Ručevskim ir veiktas arī vairākas operācijas ārzemēs un ir palikušas neatgriezeniskas veselības problēmas.

Gobzems iepriekš sacīja, ka prasība atšķiras no pārējām, jo tā iesniegta pret Latvijas valsti, nevis VUGD vai IeM.

Dažādu instanču tiesās patlaban atrodas vairākas prasības saistībā ar 1997.gadā notikušo Talsu traģēdiju.

1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!