Norvēģijas policija sākusi interesēties par savu tautieti Finnu Radmannu, kurš cenšas īstenot projektu, kura ietvaros plāno iekārtot darbā Norvēģijā medicīnas māsas no Latvijas un Igaunijas.
Igaunijas laikraksts "Postimees" trešdien ziņo, ka pēc tam, kad Igaunijas un Norvēģijas presē parādījās publikācijas par šo tēmu, policija nolēmusi pārbaudīt, cik pamatoti ir Radmanna solījumi rekordīsā laikā apgādāt medmāsas ar valsts sertifikātiem darbam Norvēģijā.

"Pagaidām nekā konkrēta paziņot nevaram, tomēr nav izslēgts, ka te būs tiesu darbi," zviedru laikrakstam "Aftenposten" sacījusi Oslo policijas inspektore Kristīne Otensena. Ja izmeklētājiem izdosies pierādīt Radmanna vainu krāpšanā un mēģinājumā apiet likumdošanu, tiesa var uzņēmējam piespriest brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem.

Norvēģijas darba tirgus departaments noskaidrojis, ka Radmanna firmai "Baltic Health Care", kas nodarbojas ar medmāsu iekārtošanu darbā, nav tiesību nodarboties ar starpniecību Norvēģijas teritorijā.

Pēc Norvēģijas preses ziņām, Radmanna firmā "RadmannGruppen", kas reģistrēta Norvēģijā, ir juceklīga grāmatvedība; firma līdz šim nav iesniegusi finansu atskaiti par pagājušo gadu, bet tās atskaiti par 1999. gadu Norvēģijas komercreģistrs nav apstiprinājis.

Pats Radmanns laikrakstam paziņoja, ka atskaiti par pagājušo gadu nodevis amatpersonām, bet tās, acīmredzot, to nav paspējušas izskatīt. Norvēģu uzņēmējs atteicās sniegt paskaidrojumus par 1999. gada atskaiti un to, ka firmas "RadmannGruppen" parādi pērn pārsniedza 1,2 miljonus Norvēģijas kronu (vairāk nekā 84 tūkstošus latu). Norvēģijas Veselības ministrija pauda cerību, ka drīzumā noskaidrosies Radmanna projekta apstākļi.

Radmanns iepriekš apgalvoja, ka noslēdzis līgumus ar piecām lielākajām Norvēģijas slimnīcām un sola tajās iekārtot darbā Latvijas un Igaunijas medmāsas, piedāvājot viņām arī sertifikātu darbam Norvēģijā. Radmanna firma slēdz ar medmāsām līgumus uz trijiem gadiem.

Latvijas mediji iepriekš pauda bažas par šī projekta godīgumu, savukārt mediķi - par to, ka šādā veidā, meklējot lielāku peļņu, no Latvijas izbrauc liels skaits medmāsu, kuru Latvijā jau tā trūkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!