Foto: LETA
Zemgales rajona tiesa piemērojusi nosacītu brīvības atņemšanas sodu vīrietim par iespaidīga ieroču un munīcijas arsenāla glabāšanu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Apsūdzētais bez attiecīgas atļaujas, laikā no 2016. gada vasaras līdz 2017. gada februārim iegādājās un nogādāja glabāšanā sava tēva dzīvesvietā šaujamieročus, šaujamieroču sastāvdaļas, munīciju, sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises. Kratīšanā atrastas, piemēram, dažāda kalibra patronas, šāviņi, lādiņi, mīnas, rokasgranātas, aviācijas bumbas, vienreizējas lietošanas granātmetējs un aviācijas ložmetējs.

Tiesas spriedumā minēts, ka, piemēram, 120 priekšmeti ir pieskaitāmi pie spridzināšanas ietaisēm, bet 172 priekšmeti pieskaitāmi pie sprāgstvielas saturošām spridzināšanas ietaišu sastāvdaļām.
Lai arī tiesas spriedumā munīcijas un ieroču ražošanas gadi nav minēti, noprotams, ka vismaz daļa atrastā arsenāla ir kara laika izlaidums.

Spriedumā nekas nav minēts par to, kāpēc apsūdzētajam šāds arsenāls bija nepieciešams.
Tāpat viņš apsūdzēts par to, ka neatļauti iegādājās divas stikla ampulas, kurās esošais šķidrums saturēja morfīnu.

Tiesa viņam piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un četriem mēnešiem, kā arī pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka, iespējams, šajā lietā apsūdzētais savulaik cietis sprādzienā.

Arhīvs liecina, ka 2010. gada vasarā Zemgalē sprādzienā cietis viens cilvēks. Kādu māju tuvumā atrasti vairāki sprādzienbīstami priekšmeti, no kuriem viens detonējis, ievainojot 43 gadus vecus vīrieti, kurš smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Toreiz tika pieļauta iespēja, ka spridzekli vīrietis turējis rokā, jo cietušajam smagi savainota roka un ir apakšdelma traumatiska amputācija. Cietušajam arī sejā bija daudz apdegumu brūču.

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālisti notikuma vietā atrada gan padomju, gan vācu ražojuma munīciju – vienu vācu prettanku raķeti, trīs vācu pretkājnieku mīnas, 26 dažāda kalibra artilērijas lādiņus, 12 mīnmetēja mīnas, 52 uzspridzinātājus, 29 šauteņu un rokas granātas, 200 dažāda kalibra strēlnieku ieroču patronas un aptuveni desmit kilogramus sprāgstvielas, kas, visticamāk, izņemta no atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, kā arī aptuveni 100 dažāda ražojuma, kalibra un nozīmes priekšmetus, kas nebija sprādzienbīstami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!