Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien apelācijas kārtībā sāka skatīt krimināllietu, kurā par vecu cilvēku apkrāpšanu apsūdzēta notāre Laila Poriete un uzņēmējs Gints Lazdiņš. Tiesa pasludināja pārtraukumu līdz 29. martam, lai lemtu par pieteiktajiem lūgumiem – tostarp par pirmās instances tiesas sprieduma atcelšanu un lietas nosūtīšanu jaunai izskatīšanai.

Apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu iesniegusi viena no cietušajām, kā arī apsūdzētā Lazdiņa aizstāvis, advokāts Oskars Rode un Porietes aizstāvis, advokāts Indulis Bukovskis. Pirmās instances tiesas spriedumu noprotestējusi arī prokurore.

Ceturtdien prokurore lūdza tiesai pārtraukumu, lai pārliecinātos un saprastu, kuras personas ir aicināmas uz apelācijas instances tiesas sēdi. Cietušās piekrita prokurores lūgumam.

Advokāts Rode lūdza Rīgas apgabaltiesu atcelt pirmās instances tiesas spriedumu un nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā, jo pirmās instances tiesas spriedumā esot pieļauta formāla nepilnība. Rode skaidroja, ka nav saprotams, ko ir vērtējis tiesnesis, izskatot lietu pirmajā instancē.

Arī advokāts Bukovskis pauda, ka jānoskaidro, vai šie pierādījumi ir nepieciešami valsts apsūdzības uzturētājam, un, ja ir, tad iznāk, ka šos pierādījumus pirmo reizi pārbaudīs apelācijas tiesā.

Tiesa norādīja, ka patlaban nevar pieņemt lēmumu par pieteiktajiem lūgumiem, tāpēc pasludināja pārtraukumu.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2016. gada 9. maijā atzina notāri Porieti un uzņēmēju Lazdiņu par vainīgiem viņiem inkriminētajos noziegumos. Tiesa piesprieda viņiem naudas sodu 30 minimālo mēnešalgu jeb 11 000 eiro apmērā katram.

Prokuratūra iepriekš informēja, ka notāre apsūdzēta par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izsniegšanu. Savukārt otra apsūdzētā persona krāpšanas nolūkā organizēja apsūdzētās notāres dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kontaktējoties ar cietušajām personām, paziņojot apsūdzētajai notārei dokumentu saturu, dokumentos iekļaujamos cietušajām personām neizdevīgos nosacījumus un informāciju par cietušo nekustamajiem īpašumiem.

Prokurore tiesā toreiz lūdza abus sodīt ar 74 000 eiro naudas sodu, un pieļāva, ka soda apmērs samazināts, jo kriminālprocess nav iekļāvies saprātīgā laika termiņā.

Divas kundzes, kas bija ieradušās uz sprieduma pasludināšanu, toreiz TV3 ziņu raidījumam pastāstīja, ka viņām Poriete un Lazdiņš mahināciju ceļā atņēmuši dzimtas mājas. Kā raidījumam atklāja Laila Gervjatvskoa, nekustamo īpašumu viņas mammai, kas nu jau ir aizsaulē, izkrāpa 2004. gadā. Notāre un uzņēmējs rīkojušies īpaši cietsirdīgi, izmantodami vecās kundzes redzes problēmas.

Izmantojot juridisko zināšanu trūkumu un izmantojot viltu, arī Hardijai Vidžus tika izkrāptas mājas Vakarbuļļos, iepriekš vēstīja TV3 ziņas.

Tā brīža tieslietu ministrs Jānis Bordāns pēc Latvijas Zvērinātu notāru padomes lūguma atstādināja Porieti no notāres amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!