Foto: stock.xchng

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa kādu 50 gadus vecu vīrieti atzinusi par vainīgu mēģinājumā panākt Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes vadītāja Tāļa Kravaļa liecību mainīšanu kukuļdošanā apsūdzētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča krimināllietā.

Apstiprinot prokurora un apsūdzētā panākto vienošanos, tiesa sodījusi apsūdzēto ar nosacītu brīvības atņemšanu. Spriedums vairs nav pārsūdzams, tas ir stājies likumīgā spēkā.

2011.gada pavasarī, tiekoties ar savu kādreizējo darbabiedru Vaškeviču, apsūdzētais piekrita viņa izteiktajam piedāvājumam piespiest Kravali dot tiesā nepatiesas liecības, teikts sprieduma norakstā.

Nolūkā panākt, lai Kravalis turpmāk atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un sniegtu apzināti nepatiesas liecības Vaškeviča interesēs, Vaškeviča paziņa vairākkārtīgi tikās ar citu pazīstamu bijušo kolēģi, kuram bija draudzīgas attiecības ar Kravali.

Apsūdzētais šai personai piedāvāja būt par starpnieku Kravaļa iespaidošanā, lai viņš atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un dotu tiesā Vaškeviča uzticamības personu sagatavotās nepatiesās liecības, par ko Kravalim solīja samaksāt prettiesisku atlīdzību - vismaz trīs miljonu eiro apmērā, teikts sprieduma norakstā.

Vaškeviča bijušais kolēģis vairākkārt esot ticies ar Kravaļa draugu automašīnā un restorānos, lai mēģinātu panākt darījumu. Piemēram, 2012.gada martā abi tikušies kādā restorānā Rīgas centrā, lai pārrunātu "darījuma" detaļas.

Tāpat apsūdzētais vairākkārtīgi tikās ar Vaškeviču kādā dzīvoklī un saņēma no Vaškeviča padomus un norādījumus, kādā veidā iespaidot Kravaļa draugu un ar viņa starpniecību - Kravali, teikts spriedumā.

Apsūdzētais arī 2012.gada pavasarī saņēma no Vaškeviča 1000 eiro, lai varētu iegādāties sev nepieciešamo apģērbu, kurā varētu tikties ar Vaškeviča uzticamības personām, izriet no minētā tiesas nolēmuma.

Tiesa apstiprināja noslēgto vienošanos starp prokuroru un apsūdzēto un viņam noteica nosacītu brīvības atņemšanas sodu uz diviem gadiem un tikpat ilgu pārbaudes laiku. Apsūdzētā atbildību mīkstināja savas vainas vaļsirdīgas atzīšana un izdarītā nožēlošana.

Jau ziņots, ka kukuļdošanas lietā Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, tomēr vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 000 latu drošības naudu. 2012.gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka jaunu kriminālprocesu par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

Tiesa Vaškevičam kukuļdošanas lietā nesen nolēma grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu. Advokāti vēl šonedēļ apgalvoja, ka savulaik noziedznieku sarīkotā sprādzienā cietušais klients joprojām ārstējas Austrijā. Tiesībsargājošās iestādes nekomentē, vai ir izdots Eiropas apcietinājuma orderis un sākta Vaškeviča meklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!