Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada novembrī apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas, nepamatoti saņemot pārmaksātā PVN atmaksu un izvairoties no nodokļu nomaksas, valsts budžetam nodarījis zaudējumus vairāk nekā 250 tūkstošu eiro apmērā. Viens no noziedzīgā grupējuma dalībnieka radiniekiem vēl nesenā pagātnē ilgstoši ieņēma vadošu amatu VID.

VID portālu "Delfi" informēja, ka izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums, iespējams, izmantojot vairākus savstarpēji nesaistītus Latvijā reģistrētus uzņēmumus, ar viltu nepamatoti saņēma valsts budžeta līdzekļus pārmaksātā PVN veidā uz savā kontrolē esošiem banku kontiem. Turklāt, kā norāda VID, iespējams, nolūkā slēpt un maskēt finanšu līdzekļu noziedzīgo izcelsmi un iegūt izkrāptos valsts budžeta līdzekļus savā valdījumā, izmantoti vairāku fizisku personu banku konti dažādās Eiropas valstīs.

Kriminālprocesā iesaistīts viens reāli strādājošs IT jomas uzņēmums, kurš atrodas grupējumā iesaistītās personas valdījumā. Minētais uzņēmums par savu saimniecisko darbību VID iesniedzis deklarācijas un pārskatus, aprēķinājis valsts budžetā maksājamās nodokļu summas, bet likumā noteiktajā kārtībā un termiņā nav veicis aprēķinātos maksājumus, tādējādi, iespējams, izvairoties no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas valsts budžetā lielā apmērā. VID informē, ka kriminālprocesā noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma dalībnieka radinieks vēl nesenā pagātnē ilgstoši ieņēma vadošu amatu VID.

Saistībā ar sākto kriminālprocesu veiktas kratīšanas uzņēmumu ofisos, personu dzīvesvietās, īpašumos un transportlīdzekļos Rīgā un Vidzemē. Kratīšanās izņemti nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi – dokumenti, informācija elektroniskā veidā, kodu kartes, kodu kalkulatori, norēķinu kartes, skaidra nauda, zīmogi. Turklāt pie vienas no grupējumā iesaistītās personas atrasta augu izcelsmes narkotiskā viela.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu iespējamu izdarīšanu divas personas atzītas par aizdomās turētajiem, un tām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanā sadarbībā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas dienestu veiktas darbības iesaistīto juridisko un fizisko personu aktīvu pārvietošanas un īpašumtiesību maiņas nepieļaušanai.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas, Krimināllikuma 218. panta 2. daļas un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas. Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Savukārt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Izmeklēšanas interesēs VID plašāku informāciju nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!