Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta ceturtdien, apelācijas kārtībā skatot krimināllietu par AS "SEB Latvijas Unibankas" ("SEB Unibanka") Rīdzenes filiāles aplaupīšanu, vienam no apsūdzētajiem - Denisam Čerņavskim - nozīmēja stacionāro psihiatrisko ekspertīzi un nolēma krimināllietas izskatīšanu turpināt tikai tad, kad būs saņemts tās slēdziens.
AT preses sekretāre Baiba Kataja informēja, ka lietas izskatīšana tika uzsākta 8. janvārī, kad prokurors pirmās instances sprieduma ietvaros precizēja uzrādīto apsūdzību.

Uzsākot lietas izskatīšanu, uz tiesu bija uzaicināts arī eksperts psihiatrs. Denisa Čerņavska advokāts Igors Jakušonoks lūdza tiesai nozīmēt viņa klientam tiesu psihiatrisko psiholoģisko ekspertīzi, bet eksperts tiesas sēdē atzina, ka būtu nepieciešama stacionārā psihiatriskā ekspertīze. Arī prokurors šādu priekšlikumu atbalstīja.

Pamatojoties uz lūgumu nozīmēt ekspertīzi, aizstāvji secināja, ka lietas izskatīšana varētu tikt uz laiku apturēta, jo ekspertīze ir laikietilpīgs process, tāpēc izskanēja lūgums diviem apsūdzētajiem - Romenam Čerņavskim un Kasparam Balceram - grozīt piemērojamo drošības līdzekli.

Tiesa šodien paziņoja, ka lūgums mainīt drošības līdzekli netiks apmierināts, toties Denisam Čerņavskim tika nozīmēta stacionārā psihiatriskā ekspertīze, paskaidroja Kataja.

Nākamā tiesas sēde šajā krimināllietā varētu notikt jūlijā, tiesas zālē izskanējušās prognozes pauda apsūdzētā R.Čerņavska advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Pērnā gada 19. janvārī Rīgas apgabaltiesa par "SEB Unibanka" Rīdzenes filiāles aplaupīšanu apsūdzētajām personām piesprieda cietumsodus un mantas konfiskāciju.

Pirmās instances tiesas spriedumu pārsūdzēja visi apsūdzētie, izņemot Denisu Čerņavski, pastāstīja advokāts Vārpiņš.

Andžejam Gurkovskim pirmās instances tiesa piemēroja brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un vienu mēnesi, Oļegam Gorlanovam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem, Armands Ješevics tika sodīts ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem, Uldis Švalkovskis - uz desmit gadiem, bet Kasparam Balcerim, Denisam Čerņavskim un Romenam Čerņavskim tiesa toreiz piemēroja astoņiem gadu cietumsodu.

Advotāts Oskars Rode, kurš tiesā pārstāvēja divus apsūdzētos, pēc tiesas sēdes toreiz apgalvoja, ka viņš spriedumu noteikti pārsūdzēs, jo ar liecībām, kas sniegtas, izskatot krimināllietu, neesot pierādīta viņa aizstāvamo vaina laupīšanā.

Četrus apsūdzētos Latvijas tiesībsargājošām instancēm izdeva Vācija uz laika posmu līdz 2007. gada 30. jūnijam. 2005. gada decembra sākumā Oldensburgas ģenerālprokuratūrai tika nosūtīts Eiropas aresta lēmums ar lūgumu uz laiku izdot personas, kas tiek turētas aizdomās par bankas aplaupīšanu. Apsūdzētie no Vācijas bankām varētu būt nolaupījuši kopumā vismaz 500 000 eiro (340 000 latu), īstenojuši vēl 14 citus laupīšanas uzbrukumus un nozaguši vismaz astoņas automašīnas.

Ielaušanās "SEB Unibankas" filiālē Rīgā, Vaļņu ielā 11, notika naktī uz 2004. gada 8. februāri. Pēc notikušā uzbrukuma no filiāles pazuda ne tikai videonovērošanas ieraksti, bet arī bankas atslēgas un aptuveni 112 000 latu.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka bankā iekļūts ap pulksten 23:00, bet policijai par to paziņots tikai pulksten 1:45. Tādēļ pirmie, uz kuriem krita aizdomas, bija divi tonakt bankā dežurējušie firmas "Group 4 Falck" apsargi.

Bankā iekļuva četras personas, bet divas palika ēkas ārpusē, lai novērotu kustību uz ielas.

Pēc nozieguma izdarīšanas katrs no tās dalībniekiem saņēma 11 000 latu, bet Deniss Čerņavskis aptuveni 3 000 latu.

Laupīšanu bija palīdzējis īstenot 1970. gadā dzimušais Romens Čerņavskis, kurš apsargāja banku un strādāja apsardzes uzņēmumā "Falck", taču neilgi pirms nozieguma no darba bija aizgājis.

Šobrīd meklēšanā atrodas astotais laupīšanā iesaistītais - Aleksejs Andrejevs.

Jau ziņots, ka prokurore Indra Petrohno Gurkovskim lūdza piespriest brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un vienu mēnesi, Gorlanovam - uz deviņiem gadiem un sešiem mēnešiem, Jekševicam - uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem, Švalkovskim - uz 12 gadiem, Balceram - uz astoņiem gadiem, Denisam Čerņavskim - uz deviņiem gadiem, Romenam Čerņavskim - uz astoņiem gadiem.

Visiem apsūdzētajiem prokurore kā papildu sodu lūdza piemērot mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Krimināllietu izskatīja slēgtā sēdē, jo lietas dalībniekiem paredzēta procesuālā aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!