Augstākā tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta piektdien apmierinājusi Ģenerālprokuratūras prokurora apelācijas prasību, tā saucamajā, Oderova lietā, diviem no apsūdzētajiem Andrejam Portnovam un Jeļenai Šuškevičai, piemērojot piecu gadu cietumsodu, portālu „Delfi” informēja AT.

Rīgas apgabaltiesas Krimināltiesu kolēģija pērn 19. augustā lēma, ka, piemērojot Krimināllikuma (KL) 49. panta 1. daļu, abiem apsūdzētajiem var noteikt vieglāku sodu nekā likumā sacīts. Proti, Šuškeviču sodīja ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un daļēju mantas – naudas līdzekļu - konfiskāciju, toties Portnovu – ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Taču AT secinājumi, ka pirmās instances tiesa nepamatoti piemērojusi KL 49. panta 1. daļu un nekonstatēja vainu mīkstinošos apstākļus, kas varētu atvieglot sodu.

Pret visām trim personām bija izvirzīta apsūdzība par kukuļdošanas mēģinājumu personu grupā.

AT atgādina, ka lietas izskatīšanas laikā ne apsūdzētā Šuškeviča, ne Portnovs savu vainu neatzina.

Kopumā Oderovs bija saukts pie kriminālatbildības pēc KL 190. panta 3. daļas un KL 195. panta 3. daļas un KL 195. panta 2. daļas par kontrabandu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc vienošanās. Oderova vaina bija atzīta un viņam cietumsodu piemēroja uz četriem gadiem, piemērojot daļēju mantas konfiskāciju. Oderovs gan iesniedza apelāciju, kuru AT Krimināltiesu palāta izskatīs nākamā gada 8. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!