Foto: Shutterstock

Zemgales apgabaltiesa, apmierinot prokuratūras protestu, uzņēmējam Jānim Tenbergam piespriedusi sešu gadu cietumsodu par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izkrāpšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Jau rakstīts, ka minētā lieta Zemgales rajona tiesai nodota 2019. gada augustā un tajā apsūdzēts Tenbergs.

Kā norādīts lēmumā par krimināllietas nodošanu tiesai, fiziska persona, kura darbojās kā attiecīgā uzņēmuma valdes loceklis, iesniedza iesniegumu Ekonomikas ministrijā par tiesību piešķiršanu pārdot koģenerācijas procesā saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, par kuru ministrijā pieņēma apstiprinošu lēmumu, skaidroja prokuratūrā.

Toreiz noslēgts līgums par elektroenerģijas iepirkumu, kura noteikumus apsūdzētais pārkāpa attiecībā uz to, ka iepērk tikai koģenerācijā saražotās elektroenerģijas pārpalikumu.

Pavisam laika posmā no 2013. līdz 2019. gadam apsūdzētais izkrāpis vairāk nekā 2 544 781 eiro.

Vienlaicīgi prokurors tiesai nodeva procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajai personai.

Zemgales rajona tiesa pērn jūlijā uzņēmējam piemēroja brīvības atņemšanu uz trim gadiem. Ar tiesas spriedumu valsts labā nolemts piedzīt izkrāptos līdzekļus, proti, 2 544 782 eiro.

Par minēto spriedumu daļā par personai noteikto sodu tika iesniegts apelācijas protests, kuru šonedēļ Zemgales apgabaltiesa apmierināja un noteica sodu - brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, skaidroja prokuratūrā.

Spriedumu vēl būs iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Tenbergs ir valdes loceklis uzņēmumā SIA "Tukums DH". 75,01% SIA "Tukums DH" daļu pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam "Irvinton Holdings Limited", bet 24,99% Latvijā reģistrētam uzņēmumam SIA "Kubit". Pārskati par pēdējiem trīs gadiem nav pieejami. Tā patiesie labuma guvēji ir Latvijas pilsoņi Mareks Varnelis un Uldis Mierkalns.

Tāpat Tenbergs ir īpašnieks degvielas, kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecības jomā strādājoša uzņēmuma "Rietumu enerģija". 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 1 471 658 eiro un strādāja ar 138 019 eiro peļņu. Pērn uzņēmums apgrozīja 643 628 eiro un strādāja ar 209 960 eiro zaudējumiem.

Tenbergam arī daļēji pieder būvmateriālu biznesa jomā strādājošs uzņēmums "Plieņa dzirnavas". 2019. gadā uzņēmums apgrozīja 17 056 eiro un strādāja ar 5 831 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!