Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas un ASV amatpersonas ceturtdien paziņoja, ka vairākās valstīs, tostarp Latvijā, aizturēti 20 cilvēki par līdzdalību starptautiskā tīklā, kas atmazgājis miljoniem eiro, kurus ar ļaunatūru palīdzību nozaguši kibernoziedznieki.

Latvijā aizturēti seši cilvēki.

Portugāles izmeklētāju un ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītā starptautiskā policijas operācija notika Eiropas policijas organizācijas Eiropola pārraudzībā un aptvēra 15 Eiropas valstis.

Eiropols paziņoja, ka operācijā aģenti pārmeklējuši vairāk nekā 40 mājokļus Spānijā, Itālijā, Bulgārijā un Latvijā.

Visvairāk kratīšanu veikts Latvijā, kur aizturēti seši cilvēki. Vēl seši cilvēki aizturēti Lielbritānijā, četri - Spānijā, un pa vienam Portugālē, Polijā, ASV un Austrālijā, pavēstīja Eiropols.

Tīkls "QQAAZZ" atmazgājis kibernoziedznieku nozagto naudu, pārskaitot to starp simtiem kontu bankās visā pasaulē. Tīklā ietilpuši Krievijas, Latvijas, Gruzijas, Bulgārijas, Rumānijas un Beļģijas pilsoņi, paziņoja ASV Tieslietu ministrija. Tīkls atmazgājis naudu, kas nozagta upuriem ASV un Eiropas valstīs.

"Šī operācija ir parādījusi, ka ar šādu sadarbību mēs varam kolektīvi apkarot kibernoziedzības globālo dabu. Tas ir vienīgais ceļš uz priekšu," pavēstīja Portugāles Nacionālās kibernoziedzības apkarošanas vienības direktors Karlušs Kabreiru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!