Foto: LETA

Valsts policija (VP) šomēnes kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešiem cilvēkiem nodeva vēl vienu kriminālprocesu, kas saistīts ar tā saucamo "kokaīna lietu". Kriminālprocesā uzlikts arests 695 000 eiro vērtiem īpašumiem, kā arī noskaidrotas četras valsts amatpersonas, kuras sekmēja nelegālās kravas virzību Latvijas teritorijā, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Elīna Priedīte.

Šī gada oktobrī VP nodeva kriminālvajāšanai kriminālprocesu, kas izdalīts no iepriekš lietvedībā esošā kriminālprocesa ­– tā saucamās "kokaīna lietas", kur tika izņemta līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka laika posmā no 2014. gada sākuma līdz 2019. gada 8. janvārim noziedzīgi iegūti līdzekļi tika pārvērsti citās vērtībās, mainīta to atrašanās vieta un piederība ar nolūku slēpt vai maskēt šo līdzekļu noziedzīgo izcelsmi. Par šādām noziedzīgām darbībām likumsargi lūguši uzsākt kriminālvajāšanu pret diviem cilvēkiem, kuru 695 000 eiro vērtajiem īpašumiem – privātmājai un automašīnai – tika uzlikts arests.

Tāpat, veicot izmeklēšanu un sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvaldi, policija kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzina arī četrus VID darbiniekus, kuri laika posmā no 2018. līdz 2019. gadam bija valsts amatpersonas, strādājot dienestā. Minētie cilvēki, iespējams, bija iesaistīti noziedzīgā nodarījuma īstenošanā, sekmējot kokaīna ievešanu Latvijas teritorijā.

Trīs no viņiem tiek turēti aizdomās par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, savukārt ceturtais – par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada oktobrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu pret sešām personām Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Kriminālvajāšanai nosūtītais kriminālprocess tika ierosināts 2020. gadā pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas un 190.1 panta trešās daļas, proti, par kokaīna neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā un lielos apmēros, un kokaīna pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai organizētās grupas sastāvā, kā arī pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas ­– par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Krimināllikuma 253.1 panta trešā daļa kā sodu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt šī paša likuma 190.2 panta trešā daļa paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

VID portālam "Delfi" norāda, ka dienests sadarbojas ar Valsts policiju jau kopš "kokaīna lietas" sākuma, kopīgiem spēkiem atmaskojot iespējamās vainīgās amatpersonas.

Šobrīd neviena no aizdomās turētajām personām nepilda darba pienākumus VID Muitas pārvaldē.

VID cer, ka šī lieta tiktu iespējami ātri un objektīvi izmeklēta, vainīgās personas saucot pie atbildības. Vienlaikus, lai atklātu šādus pārkāpumus, dienestā savulaik tika izveidota VID Iekšējās drošības pārvalde, un šis solis dod gaidīto efektu – pie atbildības tiek sauktas gan personas, kas dažādus pārkāpumus veikušas nesenā pagātnē, gan arī tādas, kas to paveikušas pirms vairākiem gadiem, norāda VID.

Jau vēstīts, ka 2019. gada 8. janvārī Kokneses novadā kādā privātmājas teritorijā tika uzieta krava ar 42 kartona kastēm, kas tika sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo – "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.

Konfiscētā narkotiskā viela tika nodota ekspertīzes veikšanai, kuras laikā tika apstiprināts, ka esošajā maisījumā kokaīna īpatsvars ir aptuveni 80%, kas nozīmē, ka tam ir ļoti augsta kvalitāte.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka izņemtā kokaīna krava nav bijusi paredzēta Latvijas tirgum, bet gan Latvija izmantota kā tranzītvalsts, lai nogādātu kravu uz citām valstīm.

Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā teikts, ka Kokneses saimniecībā uzietās divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas, paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti.

2019. gadā divās kārtās notika izņemtās kokaīnu saturošās vielas iznīcināšana – tā tika sadedzināta. Kokaīns uz iznīcināšanas vietu tika nogādāts pastiprinātas drošības apstākļos, piesaistot arī pretterorisma vienību "Omega".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!