Valsts policija (VP) kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nodevusi krimināllietu par naudas līdzekļu piesavināšanos lielā apmērā – teju astoņu miljonu eiro apmērā un kāda uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka uzņēmuma valdes loceklis uz fiktīvu aizdevuma līgumu pamata aizdevis naudas līdzekļus viņa ģimenes kontrolē esošiem uzņēmumiem, rezultātā piesavinoties uzņēmumam piederošos naudas līdzekļus apmēram 7,974 miljonu eiro apmērā. Šajā kriminālprocesā aizdomās turēto statuss ir piemērots divām personām.

2019. gada maijā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess, kvalificējot izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu pēc Krimināllikuma 179. panta trešās daļas – par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, un pēc Krimināllikuma 213. panta otrās daļas – par novešanu līdz maksātnespējai.

Izmeklēšanas laikā iegūti un nostiprināti pierādījumi tam, ka uzņēmuma valdes loceklis uz dažādu fiktīvu aizdevumu līgumu pamata aizdeva naudu viņa ģimenes kontrolē esošajiem uzņēmumiem, no kuriem tālāk daļa naudas līdzekļu tika pārskaitīta uz viņu personīgajiem banku kontiem. Savu prettiesisko darbību rezultātā uzņēmuma valdes loceklis piesavinājās uzņēmumam piederošos naudas līdzekļus par kopējo summu 7 974 500 eiro.

Par aizdomās turētām tika atzītas divas personas – vīrietis un sieviete. Viņiem piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Mantisko jautājumu risināšanai kriminālprocesā tika uzlikts arests aizdomās turēto personu īpašumiem.

Šī gada jūnija sākumā krimināllieta nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Krimināllikuma 179. panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, savukārt šī paša likuma 213. panta otrā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!