Foto: DELFI
Rīgas apgabaltiesa piektdien aiz slēgtām durvīm ir pabeigusi tiesas izmeklēšanu krimināllietā, kurā dzimumnoziegumos pret nepilngadīgajiem apsūdzēts no amata atstādinātais luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds un bijušais bērnu slimnīcas apsargs Oskars Štamers.

Tiesa nākamā sēde šajā lietā plānota 3.jūnijā plkst.10.30, kad sāksies tiesas debates.

Kā ziņots, atstādinātais mācītājs Lēvalds, pēc paša teiktā, neesot "pat roku piedūris" abiem bērniem, kuri pret viņu un Štameru celtajā kriminālprocesā atzīti par cietušajiem. Lēvalda advokāts Juris Močuļskis jaunākais žurnālistiem iepriekš pastāstīja, ka viņa klients savu vainu tiesā kategoriski noliedz un ar lietā esošajiem pierādījumiem nepietiekot, lai apsūdzēto notiesātu. "Jebkuram cilvēkam ir tiesības uz pierādījumu pārbaudi tiesā," uzsvēra advokāts.

Savukārt otra apsūdzētā - Štamera - aizstāve advokāte Janīna Pūce iepriekš pastāstīja, ka viņas klients savu vainu atzīst tikai daļēji. Proti, Štamers nenoliedz, ka varētu būt izdarījis netiklas darbības ar nepilngadīgām personām, taču viņš neesot nevienu izvarojis.

Atšķirībā no Lēvalda, kurš pagaidām izlaists brīvībā pret 5000 latu lielu drošības naudu, Štamers joprojām atrodas apcietinājumā.

Kā ziņots, abas minētās personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma (KL) 160.panta 2.daļas par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, pēc KL 162.panta par pavešanu netiklībā, kā arī pēc KL 166.panta 2. un 3.daļas par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo, iepriekš pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks.

No šiem pantiem visbargākais sods paredzēts KL 160.panta 2.daļā - cietumsods uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Lietu tiesai pērn novembrī nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Viktorija Šumska.

Sākotnēji vienā kriminālprocesā ar Lēvaldu un Štameru tika aizturēts arī izbijis cietumnieks, taču pret viņu lieta tagad ir izdalīta, un arī to tiesa jau sākusi skatīt.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) pērn aprīlī paziņoja, ka ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Aizturētie vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālās izmantošanas lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!