Foto: Kadrs no video
Pirmdien, 30. janvārī, Valsts policijas (VP) amatpersonas nodeva Rīgas Austrumu prokuratūrai kriminālprocesu par pērn martā Rīgā, Pļavnieku mikrorajonā, izdarīto Genādija Vaļagina slepkavību, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret diviem Lietuvas Republikas pilsoņiem, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Jau ziņots, ka 2022. gada 11. martā Rīgā, Akadēmiķa Mstislava Keldiša ielā 16, pie sabiedriskās ēdināšanas vietas tika nošauts vīrietis, kurš tobrīd atradās automašīnā, bet iespējamās vainīgās personas notikuma vietu pameta.

Saņemot informāciju par notikušo, nekavējoties visā Latvijas teritorijā tika izsludināts plāns "Slazdi" un piesaistīti plaši policijas spēki, tostarp no VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes un Rīgas reģiona pārvaldes, kā arī pašvaldību policijas, lai vainīgās personas aizturētu. Ropažu pašvaldības policija tajā pašā datumā aizturēja vienu iespējamo vainīgo personu.

Veicot plašas izmeklēšanas darbības, 2022. gada 29. augustā VP likumsargi aizturēja otru aizdomās turēto vīrieti.

Aizdomās par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos organizētā grupā tiek turēti 1972. gadā un 1978. gadā dzimuši Lietuvas pilsoņi. Šobrīd aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu likumā ir paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Ņemot vērā, ka VP vairs nav procesa virzītājs un kriminālprocess vēl jānoved līdz notiesājošam spriedumam, Valsts policija šobrīd vēl nevar publiski sniegt detalizētāku informāciju par izmeklēšanas laikā konstatētajiem faktiem un noskaidroto notikušā gaitu. Tiklīdz šādu informāciju varēs sniegt, sabiedrība tiks informēta.

Jau ziņots, ka 11. martā VP saņēma informāciju, ka ap pulksten 14.43 Rīgā, Pļavniekos, Saharova un Keldiša ielu krustojumā pie kādas sabiedriskās ēdināšanas vietas nošauts vīrietis, kurš tobrīd atradās automašīnā, bet iespējamās vainīgās personas notikuma vietu pameta.

Maijā policija pavēstīja, ka 11. marta slepkavību, kas tika izdarīta publiskā vietā, ir izdarījis starptautisks organizētās noziedzības grupējums.


Portāls "Kompromat" iepriekš vēstīja, ka nogalinātais ir pagājušā gadsimta 90. gados zināmās kriminālās autoritātes Ivana Haritonova grupējuma "obščaka" jeb "kases" turētājs Genādijs Vaļagins. VP gan portālam "Delfi" atturējās no komentāriem par nogalinātā vīrieša identitāti.

Vaļaginu nepilnu gadu pirms soda termiņa beigām, 2000. gadā, atbrīvoja no apcietinājuma. 1998. gadā Augstākā tiesa Vaļaginu atzina par vainīgu, piespriežot 6,5 gadus apcietinājuma ar mantas konfiskāciju, apcietinājuma laikā ieskaitot jau izciesto apgabaltiesas piespriesto soda laiku – trīs gadus, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Vaļagins tika atzīts par vainīgu un notiesāts pēc Kriminālkodeksa par organizētas grupas izveidošanu vai piedalīšanos tajā izspiešanas nolūkā un par personas sagrābšanu vai aizturēšanu kā ķīlnieku, ja tas saistīts ar draudiem noslepkavot, nodarīt miesas bojājumus vai tālāk aizturēt šo personu nolūkā piespiest personu izdarīt kādu darbību vai atturēties no tās, kas ir noteikums ķīlnieka atbrīvošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!