Zemgales apgabaltiesā krimināllietā par opija magoņu audzēšanu divu hektāru platībā, kā arī mēģinājumu izaudzēto pārdot apsūdzētajam Bauskas zemniekam prokurors tiesu debatēs pieprasījis piemērot sešu gadu cietumsodu, informē tiesa.
Prokurors Antons Fiļipenoks nav uzskatījis, ka zemniekam būtu jākonfiscē īpašums.

Tiesājamais Viļus Cimermanis pēdējā vārdā atzinis savu vainu un lūdzis piemērot pēc iespējas maigāku sodu.

Spriedumu šajā lietā paredzēts pasludināt otrdien.

Lietas izskatīšana sākās pirmdien, un vienas dienas laikā tika nopratināti visi liecinieki un arī apsūdzētais, kā arī pārbaudīti lietas materiāli.

Jau ziņots, ka Bauskas zemnieks Viļus Cimermanis tiek apsūdzēts par narkotisko augu sēšanu un kultivāciju sevišķi lielos apjomos un realizāciju. Par šo noziegumu var piespriest līdz 15 gadiem cietumsoda.

Savulaik pret Cimermani tika ierosināta krimināllieta par narkotisko augu - opija magoņu - kultivēšanu, taču to izbeidza pēc tam, kad policija viņam likusi iznīcināt magoņu sējumu. Cimermanis, izmantojot tehniku, nopļāva magones, taču tad savāca daļu no magoņu salmiem, cerot atgūt magoņu sēklās un audzēšanā ieguldītos līdzekļus, pārdodot salmus melnajā tirgū kā izejvielu opiātu ražošanai. Pēc tam lauks aparts.

Savāktos salmus zemnieks izkaltējis garāžā, tad sapakojis maisos un meklējis pircējus. Iepriekšējā izmeklēšanā Cimermanis liecināja, ka viņš apmeklējis tirgus vairākās vietās, tajā skaitā Rīgas centrāltirgu, meklējot produkcijas pircēju, kā arī aptaujājis vairākus cilvēkus. Cimermanis arī apgalvojot, ka toreiz atradies bankrota priekšā un tas esot pamudinājis uz noziegumu.

Ar to viņš pievērsa sev Narkotiku apkarošanas biroja uzmanību - noorganizēts darījums, par kura norises vietu izvēlēts meža puduris Codes pagastā, uz kuru Cimermanim jāatved magoņu salmi un tur arī tika solīts samaksāt 1000 latu.

Cimermanim bija sabojājies auto, tāpēc viņš lūdza kaimiņam izpalīdzēt - agri no rīta aizvest viņu uz darījuma vietu. Kaimiņš ir otrs cilvēks, ko policija aizturēja, sākotnēji turot aizdomās par līdzdalību. Taču Cimermanis nebija informējis kaimiņu par iecerēto, tāpēc krimināllieta pret šo cilvēku tika izbeigta, jo nav pierādījumu, kas liecinātu par viņa līdzdalību noziegumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!