Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi trīs gadus ilgu cietumsodu bijušajam maksātnespējas administratoram Naurim Durevskim, kurš apsūdzēts gan 15 000 eiro izspiešanā no kāda uzņēmēja, gan par to, ka tirgojies ar ietekmi, noskaidroja portāls "Delfi".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Durevskis uz apsūdzēto sola sēdies kopā ar bijušo maksātnespējas administratoru Sandi Saulīti. Saulītis šajā kriminālprocesā tika apsūdzēts par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu un nolaidību, taču tiesa lēma viņu attaisnot.

Prokuratūrā norādīja, ka prokurore iepazīsies ar tiesas lēmumu, un tad lems par iespējamu apelācijas sūdzības iesniegšanu.

Durevskim piemērota ne tikai brīvības atņemšana ar mantas konfiskāciju, bet arī liegums trīs gadus ieņemt valsts amatpersonas amatu.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt.

2018. gadā, nolasot apsūdzību, prokurore norādīja, ka Durevskis no Vācijas pilsoņa Vladimira Lankerta pieprasījis 15 000 eiro, lai uzņēmuma "Junior Fashion" maksātnespējas procesā neatņemtu viņa ģimenei piederošos nekustamos īpašumus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Durevksis noslēdzis mutisku vienošanos ar otru lietā apsūdzēto – uzņēmuma "Junior Fashion" maksātnespējas administratoru Sandi Saulīti.

Mutiskā vienošanās paredzējusi, ka faktiski uzņēmuma maksātnespējas procesu administrēs Durevskis, attiecīgi arī nodrošinot un kārtojot visu procesa dokumentāciju.

Durevksis pieprasījis Lankertam 13 000 eiro, uzrakstot šo summu uz papīra lapiņas, kā arī piedraudot, ka pretējā gadījumā vērsīsies pret Lankerta ģimeni – viņa civilsievu Annu un civilsievas māti Ludmilu Kalviņām – tiesā, atņemot viņām piederošos īpašumus.

2016. gada beigās Lankerts bija atteicies samaksāt pieprasīto summu, pēc kā Durevskis arī īstenojis savus draudus un, izmantojot savu maksātnespējas administratora stāvokli, vērsies tiesā pret Ludmilu Kalviņu par 771 733 eiro piedziņu un pieteikumu par prasības nodrošināšanu.

Pieteikums tiesā iesniegts 2016. gada decembrī un tiesa pieteikumu par prasības nodrošinājumu Ludmilai un Annai Kalviņām piederošajiem īpašumiem apmierinājusi.

2017. gada 10. maijā Durevskis, kuram joprojām bija mutiska vienošanās ar Saulīti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Junior Fashion" maksātnespējas procesa administrēšanu, parādnieka pārstāvim Lankertam uz papīra lapas uzrakstījis jau 15 000 eiro, kas maksājami, lai ietekmētu Saulīša lēmumu maksātnespējas procesā un process tiktu pabeigts bez īpašumu atņemšanas un ķīlas zīmes īpašumam tiktu noņemtas.

2017. gada 23. maijā Durevskis ticies ar Lankertu, kurš iepriekš izteiktā pieprasījuma iespaidots, centies viņam nodot 2500 eiro, liecina apsūdzība.

Durevksis no naudas atteicies un devis Lankertam trīs nedēļas laika, lai Lankerts varētu nodot viņam pusi no prasītajiem 15 000 eiro. Naudu prasīts nodot divās daļās. Pirmo daļu viņš gribējis saņemt pēc trīs nedēļām. Pēc tam Durevksis Lankertam zīmējis shēmu, skaidrojot, kā uzņēmumam uzlikto ķīlu uz nekustamajiem īpašumiem būs iespējams noņemt un skaidrojot, ka prasījumu summu arī varot samazināt, ja Saulītis tam piekritīšot.

Prokuratūras ieskatā, Durevskis kopumā no Lankerta pieprasījis 15 000 eiro. Durevskis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 183. panta 1. daļas par par izspiešanu, kā arī pēc Krimināllikuma 326.1 panta 2. daļas par tirgošanos ar ietekmi.

Savukārt Saulītis, lai arī bija ar tiesas lēmumu iecelts maksātnespējā uzņēmuma "Junior Fashion" maksātnespējas administrators, nepārbaudīja Durevska darbību, nolaidīgi pildīja pienākumus un neveica uzņēmuma maksātnespējas procesa administratora pienākumus.

Īsā apsūdzība liecina, ka Saulītis pēc 2015. gada 23. marta noslēdzis mutisku vienošanos ar Durevkski, ka faktiski Durevskis būs šī uzņēmuma maksātnespējas procesa administrators.

Saulītis nodevis Durevskim uzņēmuma dokumentāciju un pilnvarojis viņu veikt uzņēmuma maksātnespējas procesu, nenoformējot šādu mutisko vienošanos rakstveidā.

Turpmāk "Junior Fashion" maksātnespējas procesā visu darījis Durevskis, bet Saulītis parakstījis Durevska sagatavotos dokumentus, nepārbaudot to atbilstību maksātnespējas procesa interesēm. Tāpat Saulītis norādījis, ka visi jautājumi saistībā ar šo maksātnespējas procesu jārisina ar Durevski.

2016. gada beigās Saulītis parakstījis Durevska sagatavoto prasības pieteikumu pret Ludmilu Kalviņu apmēram 771 000 eiro apmērā un prasības nodrošināšanu, kas iesniegts tiesā. Tiesa uzlikusi arestu Ludmilai un Annai Kalviņām piederošajiem īpašumiem, proti, izdarījusi atzīmes par ķīlas tiesībām.

Prokuratūras ieskatā Saulītis nolaidīgi attiecās pret saviem amata pienākumiem, radīja par sevi priekšstatu kā par ietekmējamu maksātnespējas administratoru un radīja apstākļus, kuros Durevksis varētu no Lankerta pieprasīt 15 000 eiro.

Jau ziņots, ka 2017. gada septembrī Valsts policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret diviem maksātnespējas administratoriem, no kuriem viens bija Nauris Durevskis, bet otrs bija Saulītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!