Foto: LETA
Rēzeknes tiesa augusta beigās kādam vīrietim piespriedusi īslaicīgu brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem un 25 dienām par patvaļīgu koku ciršanu, ar ko nodarīts būtisks kaitējums. Tāpat valsts labā piedzīti 84 720 eiro zaudējumi, liecina Latvijas Tiesu portāla datu bāzē pieejamais anonimizētais tiesas spriedums.

Tiesa spriedumā norādījusi, ka 2016. gada septembrī nopirkts īpašums un īsu brīdi pēc tā iegādes īpašumā esošajā mežā organizēta patvaļīga koku izciršana ar mērķi tos pārdot. Koku izciršanai nav saņemts ciršanas apliecinājums. Tāpat koku ciršanai nolīgti strādnieki, taču ar viņiem oficiāli darba līgumi nav tikuši noformēti. Apsūdzētais vadījis viņu darbu un devis norādījumus par meža izstrādi.

Šādā veidā patvaļīgi trīs nogabalos nocirsti 184 koki (77 bērzi, 66 priedes, 31 melnalksnis, četras apses un sešas egles), 1351 koks (557 bērzi, 437 priedes, 177 melnalkšņi, 78 apses, 102 egles), kā arī vēl 814 koki (89 bērzi, 575 priedes, 40 melnalkšņi, septiņas apses, 103 egles).

Ar savām darbībām vīrietis radījis būtisku kaitējumu, jo nodarīts mantisks zaudējums 84 720 eiro apmērā meža videi, kā arī ievērojami apdraudētas ar likumu aizsargātās intereses meža vides saglabāšanā.

Apdraudējums ar likumu aizsargātajām interesēm meža vides saglabāšanā ir ievērojams, jo ir iznīcinātas vairākas mežaudzes vismaz viena hektāra platībā, kā arī vairākas mežaudzes iznīcinātas vismaz 0,4 hektāru platībā, ja mežaudzes vecums ir vismaz 10 gadus mazāks par galvenās cirtes vecumu.

Spriedums stājies spēkā 8. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!