Foto: Shutterstock

Šī gada aprīlī Valsts policija (VP) nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka kriminālprocesa ietvaros 1991. gadā dzimis vīrietis atzīts par aizdomās turamo 41 noziedzīgā nodarījumā, portālu "Delfi" informēja policijā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis veicis noziedzīgu nodarījumu 16 epizodēs, kur cietušās personas ir vecumā no 7 līdz 16 gadiem.

Aizdomās turamais vīrietis komunikāciju ar nepilngadīgajām personām uzsāka ar viedierīču palīdzību, sarakstoties saziņu vietnēs.

Vīrieti apsūdz par bērnu pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās, pavešanu netiklībā un citiem pārkāpumiem.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 161. panta, 162.1. panta 1. daļas, 162.1. panta 2. daļas, 166. panta 2. daļas, 166. panta 3. daļas, 166. panta 4. daļas, 159. panta 3. daļas, kā arī 160. panta 4. daļas.

Par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu.

Savukārt par izvarošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, vai par tādas personas izvarošanu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, likums paredz sodu ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Aizdomās turētai personai visu pirmstiesas izmeklēšanas laiku, kopš 2021.gada, piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

VP aicina vecākus rūpīgi sekot līdzi savu atvašu aktivitātēm virtuālajā telpā, kā arī informēt bērnus par iespējamiem riskiem interneta vidē, nepaļaujoties uz to, ka bērns informāciju iegūs pašmācības ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!