Foto: LETA
Piektdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja valstij daļēji piederošas kredītiestādes amatpersonu par 50 000 eiro (apmēram 35 000 latu) kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu no kāda komersanta, portālu "Delfi" informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga. Aizturētais ir "Citadeles" bankas darbinieks - nodaļas vadītāja vietnieks, informēja banku pārraugošajā Ekonomikas ministrijā.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka kredītiestādes par korporatīvo klientu apkalpošanu atbildīgā amatpersona laikā no 28.jūnija līdz 19.augustam veica pretlikumīgas darbības - pieprasīja prettiesisku labumu 50 000 eiro apmērā par komersanta pārstāvēto lielu ražojošo uzņēmumu kredītlīgumos iekļautās komisijas maksas samazināšanu un par labvēlīgu turpmākās sadarbības nosacījumu nodrošināšanu no bankas puses.

Par prettiesiskā labuma pieprasīšanu komersants informēja KNAB. Sadarbojoties ar uzņēmēju, KNAB veica nepieciešamās operatīvās un procesuālās darbības, lai atklātu kukuļņemšanas faktu un pēc kukuļa daļas - 17 500 latu - pieņemšanas aizturēja kredītiestādes amatpersonu.

Banka "Citadele" apstiprina, ka aizturētā persona ir bijušais bankas darbinieks, portālam "Delfi" apliecināja bankas pārstāve Ieva Prauliņa. Viņš informēja, ka uzreiz pēc aizturēšanas viņš iesniedzis bankai atlūgumu, un patlaban bankā vairs nestrādā. "Aizturētā persona nav valsts amatpersona, taču ir strādājis ar klientiem. Banka "Citadele" sadarbojas ar KNAB, lai veicinātu lietas izmeklēšanu," norāda Prauliņa.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs svētdien kredītiestādes amatpersonu atzina par aizdomās turēto kukuļņemšanā lielā apmērā. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Aizdomās turētajam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums ieņemt amatus bankās.

Bankas virsuzrauga Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce portālam "Delfi" pauda gandarījumu gan par KNAB operatīvu rīcību, kas ļāva novērst nevēlamu parādību valstij daļēji piederošajā bankā, gan par uzņēmēja godaprātu, jo tas neiesaistījās tumšajos darījumos, bet gan vērsās pie tiesībsargiem.

Pūce uzsvēra, ka šajā gadījumā bankas darbinieka rīcība neatbilst labas pārvaldības un rīcības normām, un bankai katrs šāds gadījums ir jāvērtē, lai tas neatkārtotos, taču, viņaprāt, tas ir izņēmums. EM pārstāvis norādīja, ka Latvijas biznesa vide ir pietiekami maza, lai šādas darbības ilgu laiku varētu palikt neatklātas.

Pūce atzina, ka par aizturēto bankas darbinieku iepriekš sūdzību un aizdomu nebija. EM pārstāvis arī uzsvēra, ka aizturētais nav augsta ranga bankas amatpersona, bet nodaļas vadītāja vietnieks kādā nelielā nodaļā, kurš iedomājies, ka viņam būs iespēja nelegāli piepelnīties. Pūce arī pauda, ka banka rūpīgi atlasa un apmāca savus darbiniekus.

""Citadele" pateicas klientam, kas nepakļāvās negodīga darbinieka spiedienam un ziņoja tiesībsargājošajām institūcijām par bijušā bankas darbinieka nelikumīgu rīcību, un KNAB, kas operatīvi veica nelikumīgu darbību izmeklēšanu un novērsa to," norada Prauliņa.

""Citadelē" lēmumu pieņemšanas kartība ir tāda, ka visi lēmumi tiek pieņemti koleģiāli, un neviens bankas darbinieks nevar pieņemt lēmumus vienpersoniski. Uzņēmumu apkalpošanas jomā tos pieņem kredītkomiteja un bankas valde. Tāpēc esam ļoti sarūgtināti par bijušā bankas darbinieka negodprātīgo un pretlikumīgo rīcību un asi to nosodām. Mēs esam ļoti pateicīgi klientam par KNAB informēšanu un esam pateicīgi KNAB par aktīvo darbību," pauž bankas valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons. Viņš norāda, ka "cilvēks, kas apgalvo, ka par kukuli sakārtos bankas lēmumu, klaji melo, mēģina apkrāpt klientu un negodīgā ceļā mēģina pārdot tukšu gaisu. Tāpēc banka aicina ikvienu, ja rodas aizdomas par kādu iespējamu nelikumīgu vai negodprātīgu darbību, nekavējoties par to ziņot bankas vadībai un tiesībsargājošajām institūcijām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!