Foto: LETA

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar Āgenskalna tirgus novešanu līdz avārijas stāvoklim, portālu "Delfi" informēja partijā "Latvijas attīstībai", kas pērn vērsās policijā ar iesniegumu.

Pērnā gada decembrī partija "Latvijas attīstībai" iesniegumā VP prasīja pārbaudīt Rīgas domes (RD) un AS "Rīgas Centrāltirgus" amatpersonu iespējami pretlikumīgās darbības, kas saistītas ar Āgenskalna tirgus novešanu līdz avārijas stāvoklim. Policija uzsāka resorisko pārbaudi, bet tagad ir sākts kriminālprocess.

Valsts policijā portālam "Delfi" apstirpināja, ka policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 18. nodaļas – noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu – un Krimināllikuma 24. nodaļas – noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā. Kriminālprocess sākts par faktu.

Dome drīzumā izsludinās konkursu uz 30 gadus ilgām nomas tiesībām Āgenskalna tirgū, līgumā iekļaujot vairākus noteikumus, piemēram, apliecinājumu par pretendenta līdzekļiem vai kredītresursiem vismaz piecu miljonu eiro apmērā un pienākumu saglabāt tirgus kultūrvēsturisko vērtību.

Tirgus apmeklētājiem varētu tikt atvērts 2021. gada otrajā pusē, jo pēc līguma parakstīšanas jaunajam nomniekam doti trīsarpus gadi, lai nodotu tirgu ekspluatācijā.

Nomniekam arīdzan būs jāgādā par kultūras aktivitāšu īstenošanu Āgenskalna tirgū, verot tā durvis vietējo iedzīvotāju iniciatīvām, nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem.

Savukārt apakšnomniekiem, kuri tirgū nodarbosies ar mazumtirdzniecību, katram nedrīkstēs atvēlēt vairāk par 100 kvadrātmetriem plašu teritoriju. RD Īpašuma departaments skaidro, ka šāds nosacījums līgumā iestrādāts, lai tirgū neievāktos kāda lielveikalu ķēde.

Līgumu ar "Rīgas Centrāltirgu" dome izvēlējās lauzt, jo uzņēmumam neesot naudas, lai tirgu rekonstruētu. Kā liecina pārskats pār kapitālsabiedrības darbību 2016. gadā, "Rīgas Centrāltirgus" gan ir uzkrājis 3,3 miljonus eiro.

Lai gan janvārī RD Pilsētas īpašuma komitejas sēdē kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs Artis Druvnieks prezentēja 12 miljonu eiro rekonstrukcijas plānu "Gailene", kam "jāvārdu" bija teikušas vairākas "Rīgas Centrāltirgus" uzrunātās bankas, Oļega Burova (GKR) vadītā komisija izlēma klausīt Īpašuma departamenta padomam – jāmeklē jauns nomnieks, jo ņemt kredītu ir pārāk riskanti. Janvāra izskaņā šo plānu akceptēja arī RD sēdē.

Vēstīts, ka no šā gada 1. janvāra uz rekonstrukcijas laiku ir pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība, jo daļa ēkas konstrukciju ir kļuvusi bīstama apmeklētājiem. To secinājusi būvinženieru firma SIA "CMB" un Būvniecības valsts kontroles birojs.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925. gadā. Līdz pat šim ēkai ne reizi nav veikta kompleksa rekonstrukcija. Tirgus atrodas uz 8433 kvadrātmetrus plaša zemesgabala, kura kadastrālā vērtība ir 500 293 eiro. Uz tā atrodas vairākas ēkas, kuru platība kopumā ir 5663 kvadrātmetri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!