Rīgas apgabaltiesa trešdien attaisnoja bijušo Rīgas domnieku no apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" Aleksandru Giļmani, kurš bija apsūdzēts par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu.
Pēc pilnā tiesas sprieduma paziņošanas 26.oktobrī to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Giļmans pēc sprieduma nolasīšanas žurnālistiem sacīja, ka šis spriedums ir rūgta uzvara, jo "deviņus mēnešus es tiku uzskatīts par noziedznieku". Savus partijas biedrus no PCTVL Ģiļmans nosauca par gļēvuļiem, jo pēc šī incidenta viņš tika izslēgts no vēlēšanu saraksta.

Prokurore Ieva Garanča žurnālistiem pieļāva, ka tomēr šo spriedumu varētu pārsūdzēt. Viņa arī norādīja, ka nav pietiekoši daudz ekspertu un nav izstrādāta metodoloģija, pēc kuras varētu rūpīgi izvērtēt šādas lietas.

Viņa arī pieļāva, ka šis spriedums atvērs ceļu visatļautībai interneta komentāros.

Valsts valodas eksperti iepriekš secinājuši, ka Giļmana publicētais komentārs nesatur aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu. Eksperti atzinuši, ka bijušais deputāts izteicies naidīgi, taču uz vardarbīgu valsts varas gāšanu nav kūdījis.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) 11.janvārī sākusi kriminālprocesu par Giļmana (PCTVL) izteikumiem Krievu skolu aizstāvības štāba mājas lapā par Latvijas valsti kā "absolūto ļaunumu".

Lieta ierosināta pēc DP iniciatīvas. Pārbaudīt Giļmana izteikumus aicināja arī apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija.

Bijušajam deputātam kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums izbraukt no valsts un sūtījumu saņemšanas adreses paziņošana.

Pērn, 16.augustā Giļmans, komentējot kādu rakstu, paziņojis, ka "latviešu valsts ir tāds pats absolūts ļaunums kā nacistu valsts, bet, par laimi, daudz vājāks un gļēvulīgāks". Giļmans Latvijas valsti uzskata par "saknē apkaunojošu" un, saka, ka pie reālas iespējas Latvijas valsti vislabāk būtu likvidēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!