Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) no apcietinājuma atbrīvojis Niku Endziņu, kurš gada sākumā publiski aicināja "likvidēt ķīniešus", bet agrāk ticis apsūdzēts par viltus ziņu izplatīšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Izvērtējot visus apstākļus un secinot, ka tas nevar traucēt izmeklēšanai, VDD minētajai personai piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu – grozīja uz tādu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, skaidroja VDD.

Ņemot vērā, ka kriminālprocesā pašlaik norisinās izmeklēšana, VDD plašākus komentārus nesniedz.

Sākotnēji Endziņu aizturēja un viņa lietu izmeklēja Valsts policija, kas vēlāk kriminālprocesu nodeva izmeklēšanai VDD.

Valsts policijas iepriekš izplatītajā preses paziņojumā, neminot personas vārdu, norādīts, ka par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu sociālajos medijos 31.janvārī aizturēja 1997.gadā dzimušu vīrieti.

Policijas paziņojumā bija norādīts, ka 31. janvārī policija veica monitoringu sociālajos medijos un konstatēja kādas personas publicēto video, kurā, iespējams, tika minēta nepatiesa un etniskā naida kurinoša informācija. Par minēto faktu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78.panta otrās daļas, proti, par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu un kas izdarītas automatizētā datu apstrādes sistēmā.

Minētajā video Endziņš apgalvoja, ka Latvijā ir nonācis pirmais ar jaunā koronavīrusu inficētais pacients. Tāpat viņš video sacīja, ka "vispār tos ķīniešus [cenzēts] vajadzētu likvidēt, to valsti vajag likvidēt, no tās valsts nekāds labums nav".

Likumsargi noskaidroja publicētā video autora dzīvesvietas adresi, kurā ierodoties, sastapa un aizturēja vīrieti. Tāpat likumsargi veica kratīšanu viņa dzīvesvietā, izņemot vairākus lietiskos pierādījumus – datu nesējus – datorus, mobilos telefonus un cietos diskus.

Par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu Krimināllikumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Endziņš jau iepriekš ir nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, proti, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā aiz slēgtām durvīm tiek skatīta krimināllieta, kurā viņš ir viens no trim apsūdzētajiem par viltus ziņu portāla uzturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!