Valsts ieņēmumu dienests (VID) veikalu tīkla "Beta" īpašnieces -kompānijas "Sel II" un "Senpils SV" - par algu maksāšanu aploksnēs administratīvi sodījis, un abām kompānijām kopā VID ir jāsamaksā 1000 latu soda nauda, pavēstīja VID Komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Kļaviņa-Lauberte.
Viņa sacīja, ka pašlaik nodokļu administrācija vēl lemj par nodokļu audita veikšanu abās firmās. Ja VID nolems veikt auditu un tā laikā atklās būtiskus pārkāpumus, ieņēmumu dienests var lemt par daudz bargāku sodu uzlikšanu veikalu īpašniecēm līdz pat krimināllietas ierosināšanai.

Maija beigās VID finanšu policija, pārbaudot "Betas" īpašnieču telpas Rīgā, atklāja, ka firmā "Sel II" desmit cilvēki un firmā "Senpils SV" seši cilvēki strādājuši bez atbilstoši noformētiem darba līgumiem. Abās firmās policija atklājusi atšķirīgu darbinieku darba laika uzskaiti, jo grāmatvedībā atspoguļota tikai daļa no faktiski nostrādātā laika. Pārbaudē finanšu policija konstatēja arī citus darbu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumus.

Tāpat finanšu policija noskaidroja, ka firmas sniegtajās izziņās VID par algām un grāmatvedībā uzrādītās algas ir trīs līdz četras reizes mazākas nekā darbiniekiem tiek reāli izmaksāts, tādējādi firmas izvairās no nodokļu nomaksas. Pēc sākotnējiem aprēķiniem, "Sel II" nelegāli izmaksāto algu apjoms varētu būt aptuveni 15 tūkstoši latu, bet "Senpils SV" - aptuveni 10 tūkstoši latu.

Vēl abās firmās konstatēti būtiski kases operāciju noteikumu pārkāpumi, kas rada iespēju brīvi rīkoties ar skaidro naudu, slēpt tirdzniecības ieņēmumus un veikt "aplokšņu" algu izmaksas.

Tirdzniecības tīkla "Beta" īpašnieki ir trīs Latvijas kompānijas - "Sel II", "Savel" un "Senpils SV", kas izveidotas deviņdesmito gadu sākumā. Pirmais "Betas" veikals atvērts 1997.gadā.

Kopumā Latvijā šobrīd darbojas 35 "Beta" veikali, no kuriem deviņi atrodas Rīgā, bet pārējie - Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Preiļos, Līvānos, Jēkabpilī un Ogrē. Veikalos tirgo dažādas pārtikas, saimniecības un pirmās nepieciešamības preces.

"Betas" apgrozījums 2002.gadā bija 24 miljoni latu, kas ir par 50% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!