Foto: F64

Policija fiksējusi vairākus gadījumus, kad personas atklāti un rupji neievēro noteiktos ierobežojumus, īpaši divu metru fizisko distancēšanos publiskās ārtelpās un iekštelpās, kā arī neņem vērā vairākkārtīgus policijas brīdinājumus. Vienā gadījumā Valsts policija piemērojusi 1000 eiro naudas sodu kādam vīrietim par atkārtotu fiziskās distances prasību neievērošanu, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

8. aprīlī Alūksnē kādai četru cilvēku kompānijai, kura neievēroja fizisko distancēšanos, piemērots kopumā 1450 eiro liels naudas sods. Trim vīriešiem katram piemērots 150 eiro naudas sods, bet ceturtajam kompānijas loceklim – 1000 eiro sods.

Policijā skaidro, ka, neskatoties uz to, ka tieši šo vīrieti policija jau iepriekšējās dienas vairākkārtīgi brīdinājusi par divu metru distances ievērošanu, jo viņš regulāri bija uzturējies ciešā citu cilvēku klātbūtnē publiskās vietās, vīrietis arī šoreiz atkārtoti ignorēja policijas brīdinājumus. Tāpat vīrietis atzinis, ka turpinās neievērot ierobežojumus.

Līdzīgs gadījums fiksēts arī 1. aprīlī, kur kāds cits vīrietis, kurš jau iepriekš ticis sodīts ar 50 eiro naudas sodu, atkārtoti pārkāpis šos pašus ierobežojumus – divu metru fizisko distancēšanos publiskās vietās. Otrajā reizē par šī vīrieša izteikto vēlmi neievērot noteikumus policijai ziņoja kāds tirdzniecības centrs. Policijai ierodoties notikuma vietā, vīrietim nu jau piemērots 300 eiro naudas sods, jo pēc atkārtota brīdinājuma, vīrietis turpinājis deklamēt, ka viņam "uzspļaut uz šiem noteikumiem", viņš tāpat tos neievēros.

Kopš 13. marta līdz 8. aprīlim Valsts policija kopā ar pašvaldības policiju ir veikusi kopumā 23 945 pārbaudes un noformējusi 278 administratīvā pārkāpuma protokolus par ārkārtējās situācijas ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu. No tiem 79 gadījumos fiksēta pašizolācijas noteikumu neievērošana, bet 199 – pulcēšanās, fiziskās distancēšanās un noteiktā darba laika neievērošana. 121 no šiem protokoliem ir tieši par fiziskās distancēšanās neievērošanu publiskās ārtelpās un iekštelpās – nav ievērota formula "2 un 2" jeb savstarpējā divu metru distance un ne vairāk kā divas personas.

Patlaban pārējo piemēroto sodu amplitūda ir no 10 līdz 450 eiro, lielākajā daļā gadījumu pārkāpējiem ir piemērots 10 eiro naudas sods.

Policija aicina ārkārtējās situācijas ierobežojumus uztvert nopietni, norādot, ka tie nav ieviesti tāpat vien – tas ir veselības un drošības jautājums un attiecas uz ikvienu no mums. Policija arī uzsver, ka likumsargu mērķis nav sodīt, bet gadījumos, ja klaji un rupji tiks pārkāpti ierobežojumi un aizliegumi, draud sods līdz pat 2000 eiro.

Iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par kādu, kurš neievēro noteiktos pulcēšanās, pašizolācijas vai fiziskās distancēšanās ierobežojumus, aicināti ziņot policijai, zvanot 110.

Visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 12. maijam. 29. martā, Ministru kabinets lēma par papildu piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, turpmāk nosakot stingrākus pulcēšanās ierobežojumus publiskās vietās. Tagad pulcēšanās publiskās iekštelpās un ārtelpās ierobežota līdz diviem cilvēkiem un ar divu metru atstarpi no pārējiem. Izņēmums ir vienas ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Tāpat ziņots, ka Saeima pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), nosakot bargākus sodus par ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu pārkāpumiem. Līdz ar grozījumiem, kas stājušies spēkā, sods par šiem pārkāpumiem fiziskām personām ir līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām līdz 5000 eiro.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikta arī administratīvā atbildība personai, kura nesniedz informāciju, ka ir slima ar infekcijas slimību, ir bijusi kontaktā ar inficētu personu vai bijusi infekcijas perēklī laikā, kad valstī saistībā ar attiecīgās infekcijas slimības izplatību izsludināta ārkārtējā situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!