Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas iesnieguma saņemšanas par aukli, kura viņai uzticēto bērnu nēsājusi aiz kājām ar galvu uz leju un, iespējams, mazuļa ēdienam pievienojusi urīnu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Baložu iecirknī sākts kriminālprocess par cietsirdību un vardarbību pret mazgadīgo, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Par šādu noziegumu likumā paredzēts līdz pat piecus gadus ilgs cietumsods.

Kā portālam "Delfi" skaidroja policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, patlaban lietā norit izmeklēšana, tādēļ plašāku informāciju policija nevar sniegt. Tomēr Sadovskis apstiprina, ka līdz ar iesniegumu ir saņemti arī videomateriāli, kas pievienoti sāktajam kriminālprocesam.

Vaicāts par to, vai video ieraksts, kas veikts par to nebrīdinot ierakstā redzamo personu, ir derīgs lietas materiāliem, Sadovskis norādīja, ka lemjot par to, vai drīkst veikt slēptu videonovērošanu bez datu subjekta, šajā gadījumā – aukles, piekrišanas, ir jāvērtē videonovērošanas mērķis .

"Šajā gadījumā tas ir skaidri zināms - vecāki vēlējās aizstāvēt sava bērna intereses, pasargāt viņu no vardarbības un novērst noziedzīgu nodarījumu. Fizisko personu datu aizsardzības likums nosaka, ka filmēt drīkst, lai realizētu savas vai trešās personas likumiskās intereses. Varētu teikt, ka šis ir lielisks piemērs gadījumiem, kad slēpta video novērošana ir ne tikai atļauta, bet pat vēlama, jo iegūtie materiāli tagad kalpos kā pierādījumi kriminālprocesā," norādīja Sadovskis.

Aizdomās par aukles vardarbīgu izturēšanos pret mazuli, kāda māmiņa dzīvoklī bija novietojusi videonovērošanas kameru, iepriekš ziņoja TV3 raidījums "Bez Tabu". Safilmētais materiāls liecināja, ka aukle ne tikai pret bērnu izturējusies vardarbīgi, bet arī mazuļa ēdienam pievienojusi savu urīnu.

Slepus uzņemtais video apstiprinājis māmiņas aizdomas un tajā redzams, ka aukle zīdaini nēsājusi aiz rokām un kājām un ar galvu uz leju.

"Bez Tabu" tāpat vēstīja, ka saskarsme ar šo pašu aukli bijusi arī kādai citai māmiņai, kuras bērns pēc neilga laika atteicies ēst jebkādu pārtiku. "Mēs ievērojām, ka bērns naktīs kļūst trauksmains, miegā raud. Tad es pamanīju, ka bērns kļuvis tāds kā agresīvs. Mani uzrunāja kāda māmiņa, kurai arī ir bijusi saskarsme ar šo sievieti. Viņa šim te bērnam ir pagatavojusi dārzeņu biezeni, ielikusi viņu krēsliņā un sākusi vardarbīgi barot. Bērns kliedz, raud, sit ar rociņām un kājiņām, viņš aizrijās, bet viņa ar varu turpina barot," stāstīja māmiņa.

"Ir redzēts tas, kā viņa bļodā nokārto dabiskās vajadzības, pēc tam visu sakopj un ir nojaušams, ka viņa urīnu pievieno dārzeņu biezenī. Mans bērns pārtrauca ēst, bērns, kuram iepriekš ir bijusi ļoti laba apetīte," raidījumam toreiz atklāja māmiņa.

Savukārt sarunā ar "Bez Tabu" pati aukle sacīja, ka savu rīcību nožēlo, un "Dieva priekšā grēkus ir izsūdzējusi un vairāk bērnus nepieskata". Izņēmums ir viņas mazbērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!