Foto: LETA
Tieslietu ministrijas sasauktā darba grupa trešdien spējusi vienoties par vairākām izmaiņām likumos, kas efektīvāk pasargātu bērnus un sabiedrību no seksuāliem varmākām, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Seksuāliem varmākām un personām, kas netiklībā paved mazus bērnus, turpmāk sodi būs bargāki - tā ir būtiskākā izmaiņa Krimināllikumā, par kuru pirmo reizi sanākušajā darba grupā trešdien vienojās Tieslietu ministrijas, tiesu, probācijas dienesta, bērnu tiesību aizsardzības un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

"Ir runa par to, ka pret maziem bērniem [izdarītu dzimumnoziegumu gadījumā] paredzēt tikai brīvības atņemšanas sodu, un visos gadījumos obligāti noteikt probācijas uzraudzību. Arī probācijas uzraudzības laiku, kas ir šodien līdz trim gadiem, ir priekšlikums to palielināt dzimumnoziegumu gadījumā līdz pieciem gadiem," saka Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns.

Resursu centra sievietēm "Marta" vadītāja Iluta Lāce darba grupā iestājusies par to, lai dzimumnoziegumiem pilnībā atceltu noilgumu.

Arī pašreizējiem likumiem nav ne vainas, taču jautājums - kā tiesneši prot tos piemērot, uzskata tiesnesis Stukāns. Jaunie grozījumi paredzētu precīzākas norādes par sodiem konkrētās situācijās. "Nākamie soļi – ministrijai tagad būtu jāapkopo un jāuzliek uz papīra šie priekšlikumi. Un, ja ministrs darba grupas darbu akceptēs, tad viņam ir [Krimināllikuma grozījumi] jāiesniedz kā priekšlikumi Saeimā," pauž Stukāns.

Nākamā tikšanās klātienē darba grupai pagaidām nav ieplānota, jo trešdien par visiem priekšlikumiem izdevies vienoties.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesa 13. jūlijā divus liepājniekus atzinusi par vainīgiem netiklu darbību izdarīšanā ar mazgadīgo pret viņas gribu. Apsūdzētie ir 48 gadus vecais Jevgeņijs un viņa 22 gadus vecais dēls Oļegs. Tiesa Jevgeņiju sodījusi ar 240 stundām piespiedu darba un viena gada probācijas uzraudzību, bet Oļegs sodīts ar 200 stundām piespiedu darba un probācijas uzraudzību. Tas raisīja plašas diskusijas par to, vai soda mērs ir atbilstošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!