Foto: Shutterstock
Šā gada 23. decembrī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa apstiprināja vienošanos krimināllietā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku un apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, piemērojot vienai apsūdzētajai personai naudas sodu 80 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu jeb 34 400 eiro apmērā, otrai personai piespiedu darbu uz 420 stundām, bet trešajai – naudas sodu 47 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 20 210 eiro.

Specializētās vairāku nozaru prokuratūras prokurors tiesai vienošanās procesa kārtībā nodevis krimināllietu pret trīs apsūdzētajiem par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku un apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Kā norādīts apsūdzībā, divas no apsūdzētajām personām vienojās par leoparda, kas ir apdraudēts plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieks, iegādi 15 000 eiro apmērā.

Apsūdzētie pārkāpa Dzīvnieku aizsardzības likumā noteikto, ka aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus. Šāds aizliegums noteikts arī Eiropas Padomes Regulā Nr.338/97 „Par savvaļas dzīvnieku un augu sugu aizsardzību, reglamentējot to tirdzniecību".

Apsūdzētie noskaidroja, ka pastāv iespējamība veikt leoparda nagu amputāciju, kas padarītu dzīvnieku mazāk bīstamu apkārt esošajām personām.

Viena no apsūdzētajām personām, būdama leoparda īpašniece un atbildīga par dzīvnieka labturību, nolēma veikt nagu amputāciju leopardam, tādēļ aicināja otru apsūdzēto personu atrast kādu cilvēku, kas šo procedūru varētu veikt. Tika uzrunāta apsūdzētajam pazīstama persona, kas ir trešā apsūdzētā persona šajā kriminālprocesā, un lūgts viņam uzņemties veikt nagu amputāciju leopardam, kam viņš arī piekrita.

Saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma 4. panta pirmās daļas 7. punktu dzīvnieka pakļaušana izskatu pārveidojošām vai citām neārstnieciskām procedūrām, ja to nepieciešamību nav noteicis un tās nav veicis praktizējošs veterinārārsts vai cita persona saskaņā ar lauksaimniecības dzīvnieku labturību regulējošiem normatīvajiem aktiem, ir uzskatāma par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku.

Leopardam, amputējot nagus, tiek ietekmēta gan tā veselība, gan labturība, gan aizsardzība, tostarp dzīvnieks vairs nevar pilnībā izpaust savu dabisko uzvedību, tam dabiski piemītošās aizsargreakcijas, īstenot atbilstošu satveršanas funkciju, norāda prokuratūrā.

Prokurors visas trīs personas sauca pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 230. panta otrās daļas un divas no apsūdzētajām personām sauca pie kriminālatbildības arī pēc Krimināllikuma 115.1 panta.

Ar apsūdzētajiem tika noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu un lieta nodota Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.

2020. gada 23. decembrī tiesa noslēgto vienošanos apstiprināja un piemēroja vienai apsūdzētajai personai naudas sodu 80 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 34 400 eiro, vienai apsūdzētajai personai piespiedu darbu uz 420 stundām ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu, savukārt trešajai apsūdzētajai personai – naudas sodu 47 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 20 210 eiro.

Pirmstiesas kriminālprocesa laikā leopards tika izņemts un nodots SIA "Rīgas nacionālais zooloģiskā dārzs". Tā kā saskaņā ar Krimināllikumu minētais dzīvnieks ir atzīstams par noziedzīgi iegūtu mantu, prokurors lūdza tiesu konfiscēt leopardu un, ievērojot Kriminālprocesa likuma 240. panta pirmās daļas 4. punktā noteikto, nodot to Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

VID portālam "Delfi" solīja noskaidrot to, kāda rīcība bijusi ar leopardu.

Jau ziņots, ka šī gada janvārī no kāda dzīvokļa Rīgā izņemts melnais leopards, un aizdomās par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu policija sākusi kriminālprocesu.

Policijā tika saņemta informācija, ka kādā dzīvoklī Skanstes rajonā tiek turēts rets dzīvnieks – melnais leopards. Pārbaudot informāciju, 7. janvārī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un Rīgas Zooloģiskā dārza darbiniekiem, ievērojot visus drošības pasākumus, izņēma un nogādāja dzīvnieku zooloģiskajā dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!